HERACLES MAAKT HET DS’79 NIET MOEILIJK: 0-5

Hakim Braham zaait in vogelvlucht verwarring in de verdediging van Heracles. De DS-aanvaller scoorde een keer in Almelo.
Zelden zal DS’79 de overwinning zo in de schoot geworpen hebben gekregen als gistermiddag in Almelo tegen het zeer bescheiden Heracles. De Dordtenaren met Terry Lees als debutant en linksbuiten Rob van Hemert voor het eerst in de basis, sloegen na rust hun slag (0-5) en klommen daardoor op naar de tweede plaats in de eerste divisie, met zelfs een verliespunt minder dan koploper Cambuur. Dank zij het gunstige doelsaldo heeft DS tevens de leiding genomen in de strijd om de tweede periodetitel. Heracles heeft voor eigen publiek de ploeg van Hans Dorjee geen moment in verlegenheid kunnen brengen. Dat het tot het rustsignaal van de redelijk leidende scheidsrechter Dolstra 0-0 bleef, was meer een gevolg van de afwachtende houding van de Dordtenaren dan van het goede tegenspel van de thuisploeg. Toen Dorjee halverwege de wat tegenvallende Henk van Leeuwen verving door Peter Matena, was het pleit snel beslecht. Binnen vijf minuten liep DS’79 naar een 2-0 voorsprong uit. Eerst scoorde Matena na slecht wegwerken van de Heracles-defensie en twee minuten later maakte Rob van Hemert (die eerder als invaller tegen MVV succes heeft gehad) zijn verkiezing waar door op aangeven van Hakim Braham de tweede goal op zijn naam te schrijven.

Fouten
Anne Evers (na een fraaie pass van Rob van Hemert), weer Peter Matena en Hakim Braham zorgden vervolgens voor de eindstand van 0-5 door van grove verdedigingsfouten te profiteren. De score had nog veel hoger kunnen uitvallen, want Heracles, die in de hoek zit waar de klappen vallen (voorlaatste nu) gaf de ene kans na de andere weg. Voor Terry Lees is het een uiterst rustig middagje geworden, een mooie gelegenheid derhalve oom aan zijn nieuwe milieu te wennen. De Engelse middenvelder heeft (mede) tot taak de organisatie over te namen wanneer Gerrie Mühren zich naar voren waagt. Nu gebeurde dat niet vaak, zodat Lees voor een niet al te zware opgave stond. Lees na afloop: “Ik heb pas twee keer getraind, dus ik mag niet ontevreden zijn. Er moet een wisselwerking tussen Gerrie en mij komen, zodat er wat meer rust in de laatste linie komt. Het is bekend: DS scoort redelijk veel, maar het krijgt veel te veel goals tegen. Deze zege op Heracles is natuurlijk een leuke binnenkomer. Uit met 5-0 winnen - wat wil je nog meer?”

Evenwicht
Ook trainer Hans Dorjee toonde zich na afloop niet ontevreden over het eerste optreden van Lees. “Hij heeft precies gedaan waarvoor ik hem aangetrokken heb. Rust brengen als Gerrie naar voren trekt en zorgen voor wat meer evenwicht op het middenveld. Daar heb ik naast Anne Evers en Edwin Gorter behoefte aan een minder aanvallend ingesteld iemand. Nu moet ik toegeven dat Heracles het ons niet moeilijk heeft gemaakt. Ik heb het tot de rust aangekeken, toen vond ik de tijd rijp om met drie spitsen te gaan spelen. Deze ploeg is zo zwak, heb ik de jongens in de rust voorgehouden, dat je het niet verdient om in de top mee te draaien als je hier niet met grote cijfers wint. Dat is dus gebeurd. Voor hetzelfde geld zou het zelfs 8-0 of 9-0 zijn geworden.”