De onzekerheid was gisteren uit het spel van Hakim Braham verdwenen. Zelfs scoorde hij na een indrukwekkende rush het vijfde doelpunt. Daarnaast was hij een uitstekend waterdrager en bleek hij in staat om twee helften voluit te blijven gaan.

HERACLES SCHIETSCHIJF
In de tweede helft vielen de doelpunten voor DS, de een nog mooier dan de ander, als rijpe appelen van de boom. De ongekende weelde van vijf treffers was de beloning voor een sterk gespeelde tweede helft, waarin de Dordtse elf eindelijk de zo verfoeide verdedigende speelwijze lieten varen. Het werd 0-5, wat meer dan genoeg zegt over de krachtsverhouding tussen Heracles en DS’79. Heracles, extra gestimuleerd door een actie ‘de club van honderd’ die de financiële injectie moet aandragen voor het aantrekken van betere spelers, was eigenlijk geen echte opponent voor DS. Dat het zich in de eerste helft (0-0) redelijk staande wist te houden had het vooral te danken aan DS, dat zich in die fase louter beperkte tot het ontregelen van de krachteloze aanvallen van de tegenstander. Met Peter Matena voor Henk van Leeuwen, die waarschijnlijk voldoende remmend werk had verricht, walste DS uiteindelijk moeiteloos langs een tegenstander die bij vlagen volledig werd gedeclasseerd.

Extra geprikkeld
Met de wetenschap dat Heracles evenals SC Amersfoort eerder dit seizoen, wel eens extra geprikkeld aan het duel zou beginnen, was de voorzichtigheid troef geworden bij DS. Allereerst had het te maken met een ‘vreemde eend’ in de bijt, Terry Lees. De wijze waarop hij als spelbepalende middenvelder zijn aandeel in de grote zege heeft gehad, was bepalend om het in ieder geval een aanwinst te noemen. Dat zijn optreden met zoveel voorzichtigheid gepaard diende te gaan, was evenwel - zij het achteraf - beslist niet nodig geweest. DS was op alle linies veel en veel beter dan zijn opponent, die zich als een bijzonder wankel geheel voor eigen publiek in feite belachelijk maakte. DS heeft zich inmiddels wel aangediend als een serieuze kandidaat voor een van de bovenste plaatsen in de eerste divisie, een gegeven dat een ieder tot tevredenheid zal stemmen. Maar enig gewicht aan de 0-5 in Almelo geven zou wel eens averechts kunnen uitpakken. De trage speelwijze van de eerste helft was dan goed om Heracles op 0-0 te houden, beter georganiseerde elftallen zullen daaruit pure munt kunnen slaan. Zoals DS in de tweede helft de wedstrijd dicteerde, zo is ze een sterke formatie die geen enkele confrontatie met sterke tegenstanders uit de weg hoeft te gaan. Heracles had in de eerste 45 minuten ogenschijnlijk het beste van het spel, maar tegen de gordel van middenvelders en de uiterst rustig optredende verdediging van DS was het niet in staat een keer een echt dreigende vuist te ballen. De opmerking van een van de toeschouwers: “zo wandelend gaan ze bij ons naar de kerk”, was tekenen voor wat zich op de groene grasmat afspeelde.


Rob van Hemert was een duidelijke versterking in de aanvalslinie.

Kwaliteit
DS maakte er zich niet druk om, want zoals een thuisspelende club betaamt hoort die het spel te maken. Daar was geen sprake van, want Heracles miste gewoon de kwaliteit om DS voor al te grote problemen te stellen. Opvallend was niettemin dat Heracles in de breedte naar rechts in de aanval opbouwend, nog al eens wat vrije ruimte kreeg toegeschoven en toch zo af en toe een kansje kreeg. Keer vernielde er een nadat hij Van der Linden opzij had gezet en bij een missertje van Gerrie Mühren moest Den Bakker reddend optreden ten koste van een hoekschop. De beste kans was eigenlijk voor DS op het moment dat Anne Evers ten onrechte voor buitenspel werd teruggefloten. Verheugend voor de Dordtse équipe was in ieder geval wel dat Hakim Braham eindelijk een stijgende vorm wist te demonstreren. Een pass van zijn voet naar de vrijstaande Van Hemert kwam echter net niet aan, waarop Heracles via enige sterke spelers, Han Unaola, dreigend counterde. Kerr schoof ook deze tweede mogelijkheid hopeloos van zich af. Na een half uur spelen kwam er iets meer leven de brouwerij. Heracles had zich stuk gelopen, waarop DS zijn voelhorens uitstak. Voor de rust leverde dat nog niets op, maar al na twee minuten in de tweede helft bleek hoe stormrijp Heracles wel was. Peter Matena die als derde spitss het veld was ingestuurd ten koste van Van Leeuwen, joeg een door Prijs weggekopte bal ineens achter doelman Ben Poppe. Het doelpunt kreeg de schoonheidsprijs: 0-1. De geest werd vaardig over DS. Sprankelend stuurde het de bal via snelle combinaties in de richting van het doel van Heracles en nauwelijks drie minuten later lag de bal opnieuw achter Poppe.


Peter Matena zette DS met een juweel van een doelpunt aan de leiding.

Beloning
Na een sterke rush en uitstekend aangeven van Hakim Braham, drukte Rob van Hemert de bal over de doellijn: 0-2. Van Hemert kreeg met dat doelpunt de directe beloning voor zijn ongekende ijver. Even leek het er op dat DS de marge al ruim voldoende vond en verviel het weer in het rustig heen en weer geschuif van de bal zonder dat er een tegenstander aan te pas kon komen. Jacques den Bakker kreeg zelfs alle tijd om zijn veters vast te maken. Er kwam wel een schot van Helling, doch de bal werd door Jaap Bloem uitstekend verwerkt. Inmiddels priemde Terry Lees de ene pass na de andere in de richting van voortijlende spelers van DS. Na een half uur was het dollen weer over en kwam DS tot daden. Rob van Hemert draaide op links knap langs Hamming en zette de bal scherp voor. Anne Evers knikte de bal feilloos achter de vertwijfeld springende Ben Poppe: 3-0.


De Dordtse debutant: Terry Lees. Voor de Engelsman was het een rustig middagje. „Hij heeft gedaan waarvoor ik hem heb aangetrokken", aldus trainer Hans Dorjee.

In vernieling
Geen minuut had DS vervolgens nodig om het aangeslagen Heracles - dat onnodig naar harde afweercharges greep - volledig in de vernieling te jagen. Opnieuw was Van Hemert, in samenwerking met Jacques den Bakker, de grondlegger van een doelpunt, waarbij Peter Matena als afmaker fungeerde: 0-4. DS dolde vanaf dat moment met een willoos slachtoffer, die zich verkramt naar het zo verlossende einde worstelde. Het kreeg evenwel, nadat Van Staa een goede mogelijkheid had laten liggen op het moment dat Bloem hem de bal voor zijn voeten sloeg, nog een opdoffer te incasseren.

Zuiver
Hakim Braham klopte de verdediging van Heracles moeiteloos op snelheid en joeg de bal zuiver langs Poppe: 0-5. Het einde van de DS-storm leek nog niet in zicht, want onophoudelijk raasden DS-aanvallers de gapende ruimten in. Edwin Gorter, die na zijn avontuur in Thailand een goede indruk maakte, deponeerde in vrije positie de bal niet in, maar over het doel van Poppe. De laatste mogelijkheid die DS kreeg, werd door de spelregels teniet gedaan. Terwijl Poppe in combinatie kansloos was uitgespeeld, werd de bal toch nog een keer door Braham doorgeschoven. Met nog slechts een verdediger voor zich ging het halve dozijn voor de Dordtse ploeg net niet door. Het deerde niemand, want Heracles was afdoende gestraft.

Scoreverloop
Scoreverloop: 47e min. Matena 0-1, 50e min. Van Hemert 0-2, 77e min. Evers 0-3, 78e min. Matena 0-4, 81e min. Braham, 0-5. Toeschouwers 2000. Scheidsrechter Dolstra.
Heracles: Poppe; Schuman, Bakker, Langhenkel, Hamming; Kerr, Prijs, Poell; Unaola, Bossink, Van Staa.
DS’79: Bloem; Van der Linden, Mühren, Overweg, Den Bakker; Van Leeuwen (Matena), Lees, Evers; Gorter, Van Hemert, Braham.