Het fraaie doelpunt van Hakim Braham (rechts). Na aangeven van Cor Lems gaf hij doelman Harrie Suvee (liggend) geen schijn van kans. DS leidde op dat moment met 2-1.

DS: NA DE SHOW 'N NACHTMERRIE
De Wageningse berg, voetbaldomein van FC Wageningen, schudde op al zijn grondvesten. De 2500 toeschouwers amuseerden zich kostelijk bij het zich positief ontwikkelen van het duel tussen FC Wageningen en DS'79: 4-4. In eerste instantie sloop er een ijzige stilte tussen de rijen toeschouwers, toen DS'79, via een wervelend half uur hoge schoolvoetbal, geamuseerd naar een voorsprong van 1-3 oogde. Nauwelijks een minuut later echter sloeg de val al weer in de pan met een juweel van een doelpunt van Peter Gadien, die gistermiddag op de Wageningse Berg goed bleek voor een gave hattrick.

Lek
DS'79 was ineens zichzelf niet meer. De verdediging kreeg het negatieve stempel, zo lek als een zeef, mee, terwijl het Dordtse middenveld het ritme volledig kwijt raakte. Omdat ex-prof Cees van den Berg uitbundig van zijn vrijheid genoot, moest FC Wageningen wel aanvallen. Hij deed dat met verve. Drie dagen voor de belangrijke kwartfinalewedstrijd om de nationale beker tegen aarts-streek-rivaal NEC, leefde de ploeg zich uit in aanstekelijk voetbal. Het begon voor DS'79 in Wageningen als een schone droom; het eindigde bijna in een nachtmerrie. Met drie gele kaarten, waarmee scheidsrechter Bannet wel heel rijkelijk zwaaide, kreeg de ploeg een naslepend katertje mee. Hoe was het mogelijk, zo vroeg iedereen zich na afloop verbijsterend af. DS'79 dolde met een tegenstander die met zijn gedachten al bij de komende woensdag zweefde. Het kreeg het volle loon uitgekeerd voor voortreffelijk aanvallend voetbal in de vorm van de positieve score van 1-3. Het eerste tegendoelpunt van Wageningen had echter al aangegeven dat het in de verdediging van DS allerminst van een leien dakje ging.


Gerrie Mühren loopt teleurgesteld met de bal in zijn handen. „Dit", sprak hij later, „kan ik niet begrijpen. Het is ongeloofelijk".

Onbegrijpelijk
Er werden onbegrijpelijke foutjes gemaakt, waartegen het wervelende aanvalsspel in ieder geval in de eerste helft bleek opgewassen. DS werd evenwel defensief nimmer meer zichzelf en het mocht zich na afloop met dat ene kostbare punt wat overbleef, uitermate gelukkige prijzen. Hoofdthema in het spontane geheel op de Berg: het Dordtse middenveld kan zich verdedigend niet waarmaken, waardoor de achterhoede soms zwaar wordt overbelast en in de fout gaat. De ruimte die gisteren aan Wageningen werd overgelaten om het spel te kunnen dicteren, was fnuikend. Zeker tegen een geroutineerde speler als Cees van den Berg is dat gillen om problemen. DS'79 kreeg ze in ruime mate naar zich toegeschoven. FC Wageningen wreef zich in eerste instantie verbaasd in de ogen, want als een wervelend geheel trok het geïnspireerde DS'79 alsmaar richting doelman Harrie Suvee, die handen te kort kwam om de als maar op hem toesuizende bal te kunnen plukken.

Schicht
In de zestiende minuut was hij kansloos. Jacques den Bakker vloog als een schicht op links langs de lijn langs een aantal tegenstanders. Het tikje naar Anne Evers was meteen goed voor 0-1. DS kreeg iets cadeau, want nauwelijks een minuut later - bij balverlies van Ab van Oorschot, waarop een serie missers volgde - priemde Peter Gardien de bal achter Jaap Bloem: 1-1. De tegenvaller kon het ritme van DS niet verstoren. Suvee kreeg nauwelijks rust en schroeide zijn vingers aan een ziedende bal van Cor Lems. Wageningen had niets te verliezen. Het speelde frank en vrij, doch moest op alle fronten het hoofd buigen voor een nimmer aflatend DS'79. Een vlekkeloze combinatie tussen een sterk oprukkende Cor Lems en Hakim Braham streelde het oog. De afwerking van Braham was om te zoenen: 1-2. Er was nog geen half uur gespeeld toen Rob van Hemert zich nadrukkelijk met de aanval ging bemoeien. Tollenaar lichtte hem beentje, waarop de bal naar de stip ging. Anne Evers stuurde Harrie Suvee naar de verkeerde hoek: 1-3. De tik die daarop volgde heeft het spel van DS verder nadelig beïnvloed. Een onschuldig lijkende vrije trap, genomen door meester Van den Berg, zeilde het Dordtse zestien meter gebied binnen. Het was onbegrijpelijk, doch wel de realiteit. Peter Gardenier hoefde met het hoofd de hoek maar op te zoeken, zo vrij stond hij, om te scoren: 2-3. De Wageningse Berg kreunde inmiddels al in al zijn voegen. Het laaiend enthousiaste publiek zweepte de spelers op. Het voelde als het ware dat er een sensatie in de lucht hing. Na een gele kaart van Cor Lems, die volgens Bannet te hard in kwam - zijn tegenstander op dat moment was niet minder hard - moest Jaap Bloem DS redden, na een tikkie terug van Niels Overweg. Moedig dook Bloem op de schoen van Van der Klift en bezwoor het gevaar.


Strafschop. Anne Evers scoort onhoudbaar.

Van de kook
DS was inmiddels al aardig van de kook. Of de welkome rust ook rust in de Dordtse gelederen had gebracht, diende te worden afgewacht. Er kwam een sensationele ontwikkeling, al was die nadrukkelijk in het nadeel van DS. Voor het oog had de Dordtse opponent in het betaalde voetbal zich weer aardig onder controle. Met Joop Oostdam voor Henk van Leeuwen rukte het opnieuw richting Suvee, waar een terug gelegde bal van Oostdam niet door medespelers werd begrepen. De noodklok luidde in de negende minuut. De buitenspelval bij DS klapte te laat dicht omdat Van Oorschot het spel te laat meespeelde. Gardien omspeelde Bloem en tekende voor 3-3. Tien minuten later, na de gele kaart voor Niels Overweg, die een tegenstander met de hand tegenhield, zeilde een hoge bal buiten bereik van Bloem naar het hoofd van Norrie, die koppend scoorde: 4-3.

Knokken
Het antwoord van DS was een zwieper van Peter Matena tegen de lat. Het pleite voor de ploeg dat ze bleef knokken voor een eervol resultaat. In de 24-ste minuut het mooiste frommeldoelpunt van de wedstrijd. Peter Matena vuurde en via de handen van Suvee vond de bal zijn weg naar lat en paal. Het lichaam van Van der Ley stond wegspringen van de bal in de weg, die vervolgens opnieuw door Suvee werd beroerd. Rob van Hemert maakte aan de zinderende spanning een einde en duwde de bal in het net: 4-4. Met geel voor Budding en Peter Matena (praten) en heel DS in de aanval kwam het einde van een spectaculair voetbalgevecht.

Scoreverloop
Scoreverloop: 16e min. Evers 0-1, 17e min. Gardien 1-1, 21e min. Braham 1-2, 29e min. Evers 1-3, 30e min. Gardien 2-3, 54e min. Gardien 3-3, 64e min. Norrie 4-3, 69e min. Van Hemert 4-4. Toeschouwers 2500. Scheidsrechter Bannet.
FC Wageningen: Suvee; Loupatty, Van der Ley, Radstaat, Tollenaar; Gardien, Van de Berg, Van Vijfijken (Van Angeren); Budding, Van der Klist, Norrie (Van Zanten).
DS'79: Bloem; Van Oorschot, Overweg, Mühren, Den Bakker; Van Leeuwen (Oostdam), Evers, Lems (Gorter); Braham, Matena, Van Hemert.