Het winnende doelpunt voor Volendam. Jaap Bloem is kansloos bij de door Helling afgevuurde kogel. Niels Overweg (liggend) en Jacques den Bakker kijken ontzet de bal na die seconden later in het doel ploft.
DS: TE VROEG GEJUICHT
Als er al wordt gezegd, óf geschreven dat DS'79 rijp is voor de eredivisie, dan heeft de Dordtse eerste divisieclub best nog wat te leren. Het verlies bij Volendam van 2-1 was niet zo maar toeval. Terwijl DS'79 zich al juichend naar de gelijkmaker worstelde, beging de ploeg een kapitale blunder. Terwijl de spelers van DS zich in elkaars armen knuffelden, maakte Volendam zich op om met hernieuwde kracht de aanval te openen. DS'79 heeft zich de laatste maanden, met name in uitwedstrijden doen kennen als een gevreesde tegenstander. De hechte verdediging en de ijzersterke middenlinie stonden daar borg voor.

Ondergraven
Aan de boorden van het Ijsselmeer werden een aantal zaken goed ondergraven, waarmee het trotse record - DS was in uitwedstrijden nog niet verslagen - wel moest sneuvelen. Je moet er vanuit gaan dat je speelt zoals een tegenstander toelaat. Volendam heeft DS niet laten spelen, niet in de aanval en niet in de verdediging. Niettemin leek er geen vuiltje aan de lucht, omdat Volendam voor de rust bleef volharden in een aanvalspatroon, waarbij de buitenspelers, alsmede opkomende flankverdedigers alsmaar vanaf de zijkanten de bal voor het doel brachten. DS ontregelde daar met gemak het Volendamse aanvalsgeweld, al kreeg het vervolgens nauwelijks de tijd om op adem te komen. De vloedgolf van Volendam aanvallen hield alsmaar aan., omdat DS niet bij machte bleek het spel te verplaatsen. Het geliefkoosde wapen van de counter werd wel gehanteerd, maar vele lange passes naar de scherp opgestelde aanvalslinie bereikten zelden hun doel of liepen voortijdig stuk op de buitenspelval waar met name Hakim Braham te vaak gretig instapte.


Na aangeven van Peter Matena, niet zichtbaar, glijdt Niels Overweg de bal onbereikbaar voor doelman Frans Hoek in het net. DS staat gelijk.

Handen dicht
Volendam kon zich echter niet beroepen op het feit dat pech de oorzaak was van aanvallend falen, want het raffinement om de verdediging van DS uit elkaar te scheuren ontbrak te enen male. Volendam mocht zelfs de handen dichtknijpen dat het in de eerste helft al niet op een achterstand was getrakteerd. Want tegen al het Volendamse aanvalsgeweld in kreeg Edwin Gorter met alleen Schokker nog voor zich een beste kans. Hij kwam Schokker niet voorbij, omdat hij net dat kleine beetje lef miste om hem uit te spelen. Na een incident met scheidsrechter Blankenstein, die in elkaar zakte nadat de bal - bij een schot van Anne Evers - vol zijn gezicht trof, werden de eerste prikkelingen op het veld zichtbaar. Een schop van John Holshuysen naar Lems leverde deze terecht een gele kaart op. DS trachtte inmiddels hetzelfde spel te spelen als bij FC Den Haag, maar het snelle storen van Volendam liet niet toe dat de bal rustig kon worden rondgespeeld.

Regen
Een regen van hoekschoppen, meer kwam er in feite niet uit het aanvalsgeweld van de thuisclub. In feite moest Frans Hoek uiterst geconcentreerd de wedstrijd blijven volgen, want zijn ingrijpen was beslist noodzakelijk bij een gave voorzet van Ab van Oorschot. Met beide vuisten timmerde hij de bal weg boven het hoofd van Hakim Braham. Een rush van Braham die perspectief bood, werd uiteindelijk door Jaap Jonk ontregeld, waarmee de Dordtse aanval wel voldoende was afgebluft. Voor Niels Overweg werd het treffen met Volendam de lastigste in deze competitie tot nu toe. IJzeren Niels die in vele voorgaande wedstrijden heerste, moest in Kees Guyt meerdere malen, zeker in kopduels zijn meerdere erkennen. Het nam niet weg dat DS ongeschonden de eerste helft beëindigde. Vlak voor de lange rustperiode van bijna een half uur toen Blankenstein besloot er mee te stoppen, liep Frank Kramer, bij een te grove overtreding tegen Cor Lems, tegen het geel aan, terwijl Blankenstein de woede bij de Volendammers wat onderdrukte, door ook Niels Overweg het geel onder de neus te drukken. Met Rob van Hemert voor Henk van Leeuwen trachtte Hans Dorjee wat meer agressie in de Dordtse aanval te brengen. Dat kwam er nauwelijks van, omdat Volendam opnieuw met verve de aanvallende draad weer opnam. Drie hoekschoppen op rij tekenden de druk die Volendam uitoefende. Ze konden DS niet aan het wankelen brengen. Paniek was er wel bij Volendam bij een goede actie van Hemert met Jacques den Bakker, waarbij Hakim Braham net niet bij de hoog aanzwevende bal kon.


Hakim Braham op weg om de meest fraaie kans voor DS'79 te missen. Vrij voor Frans Hoek joeg hij de bal in diens handen.

Strafschop
DS smeekte zelfs na vijf minuten om een strafschop op het moment dat Edwin Gorter binnen het strafschopgebied van achteren door Jaap Jonk onderuit werd gehaald. Scheidsrechter De Niet wees alle protesten van de hand, waarop DS met de 'niet' bleef zitten. Hakim Braham had vervolgens de wedstrijd een voor DS voordelige wending kunnen geven. Bij sterk doorzetten van Anne Evers nam Braham de bal over en stevende frank en vrij op doelman Hoek af. Braham hoefde de hoek maar uit te zoeken. Hij wilde het kennelijk te mooi doen en knalde in wanhoop tegen de uitkomende Volendam doelman op. Pal er op won Guyt een kopduel van Niels Overweg, waarbij Jaap Bloem zich echter tijdig over de bal ontfermde. In de 25-ste minuut besloot Frits Korbach twee spelers tegelijkertijd te wisselen. Terwijl de spelers hun nieuwe man opzochten werd de bal razendsnel door Schokker naar Helling geplaatst, die Guyt een niet te missen kans bood: 1-0. DS moest vanaf dat moment meer risico's gaan nemen. Gorter priemde de bal over de lat en nu moest Volendam terug. Al weer een wissel ging in de 34-ste minuut een doelpunt vooraf. Peter Matena kwam in het veld voor Ab van Oorschot. De eerste daad van Matena was om de bal strak voor het doel te plaatsen, waarop Niels Overweg de gelijkmaker in het doel van Hoek gleed. Beide ploegen waren weer even ver. DS was daar al erg blij mee. Te blij, want binnen de minuut lag de bal voor de tweede maal achter Bloem: 2-1. Een doelpunt dat niet had mogen vallen. Drie man schermden Frank Kramer in de hoek af. Toch kreeg deze bal tot bij Helling, die Lees tussen de benen door passeerde en hard inschoot. Die kostbare winst liet Volendam zich niet meer ontglippen.


Inzet bij Lems, die op het middenveld als vanouds acteerde.

Scoreverloop
Terrein Volendam. Toeschouwers 6500.
Scheidsrechter Blankenstein(46. Van der Niet).
Scoreverloop: 70e min. Guyt 1-0, 79e min. Overweg 1-1, 79e min. Heling 2-1.
Bijzonderheden: Scheidsrechter Blankenstein, die in de eerste helft een bal van Anne Evers in zijn gezicht kreeg, bleef in de rust 'dizzy' in de kleedkamer achter. Na de 'klap', waarbij hij ook zijn fluit nog verloor, deelde hij wel drie gele kaarten uit. Holshuyzen, Helling (Volendam) en de DS'79-verdediger Niels Overweg (z'n derde) ontvingen de prent.
Opstellingen:
(Volendam): Hoek; Schokker, De Boer, Jonk, Molenaar; Holshuyzen, Helling, Mooye (69. Steur); Tol (69. Kemper), Guyt, Kramer.
(DS'79): Bloem; Van Oorschot (79. Matena), Mühren, Overweg, Den Bakker; Lems, Lees, Evers, Gorter; Van Leeuwen (45. Van Hemert), Braham.