DS'79 MOET FEEST NOG EVEN UITSTELLEN

Snel uitlopend ontneemt doelman Frans Hoek aan Hakim Braham een uitstekende kans.
Het kampioenschap is tot twee keer toe zeer dichtbij geweest voor DS'79, dat na negentig minuten evenwel alle festiviteiten voorlopig moest afzeggen. De volle winst, die nodig was om promotie naar de eredivisie te bewerkstelligen, werd met Volendam terecht gedeeld: 2-2. Toch hebben de 8500 toeschouwers, die het veld aan de Krommedijk omzoomden, er de eerste keer een half uur en de tweede keer tweeëntwintig minuten in kampioenschap en promotie geloofd. Maar middenvelder Cees Spaan zal ongetwijfeld als grote zondebok worden aangewezen. Hij was het immers die het misverstand met zijn doelman Jaap Bloem tot stand bracht. De kleine, attente Klaas Tuyp tikte door de benen van Spaan de bal aan en zag tot zijn grote verwondering het leder door de benen van Bloem gaan en tergend langzaam over de doellijn: 2-2. In de resterende tien minuten zag DS'79 geen kans de beslissende treffer te forceren. Het kampioenschap en de promotie zijn tot komende zaterdag in de ijskast gezet. Een gelijkspel bij Telstar zal de brigade van Hans Dorjee de eredivisie binnen moeten loodsen. Opmerkelijk voor Dorjee is, dat hij vorig jaar de promotie van Excelsior óók bij Telstar zag bewerkstelligen, nadat zijn ploeg wel tegen een 1-0 achterstand was opgelopen en pas enkele minuten voor het eindsignaal de beslissende treffer scoorde. Telstar contra DS'79 roept dus voor Hans Dorjee duidelijk herinneringen op.

Controle
Het 2-2 gelijkspel gaf de verhoudingen goed weer. Volendam, technisch de betere ploeg, had de eerste helft onder controle, maar werd na de hervatting door een sterker DS'79 teruggeduwd. Een domper voor de ploeg van Frits Korbach was de snelle openingstreffer van DS'79. Al na 38 seconden (!) joeg Hakim Braham de bal in de touwen, nadat Cees Spaan aan de basis had gestaan: 1-0. Langzaam maar zeker nam Volendam het heft in handen. Het kwam na een kwartier na een voorzet van Dick Helling via de voet van John Holshuysen op 1-1.
DS-doelman Jaap Bloem moest daarna handelend optreden, omdat Kees Guyt zijn vaste bewaker Niels Overweg enkele keren op het verkeerde spoor zette. Een door Ad van der Linden geclaimde strafschop wuifde Ignace van Swieten na de actie van Jan Schokker weg. Kees Guyt joeg de bal tegen de onderkant van de lat en Bloem kreeg daarna de handen vol aan inzetten van Helling, Holshuysen en een kopbal van Frans Kramer.
Na rust pakte DS'79 de zaken wat energieker aan. Na twee minuten faalde Anne Evers evenwel alleen voor doelman Frans Hoek door de bal niet af te geven aan Rob van Hemert, invaller voor de volkomen falende Peter Matena. Gerrie Mühren, kort daarna vervangen door Edwin Gorter wegens een blessure, mikte nog een keer in het zijnet. Het uitvallen van Mühren bracht enkele wijzigingen in de Dordtse ploeg tot stand. Zo verhuisde Terry Lees naar achteren, maar werd Gorter aanvallende activiteiten opgelegd, waardoor het 4-3-3 systeem van de grond kwam. DS'79 kreeg door deze wijziging loon naar werken. Na 58 minuten schoof Ad van der Linden de bal in de voeten van Anne Evers. De speler die volgend seizoen voor Fortuna S zal uitkomen, faalde nu niet: 2-1. Het misverstand tussen Cees Spaan en doelman Jaap Bloem verstoorde het feest alsnog: 2-2.