DE DEUR STOND OP 'N KIER

Terwijl de spelers van Volendam hun vreugde uiten, gaat Jaap Bloem, de doelman van DS'79, van ellende door zijn knieën. Anne Evers grijpt vertwijfeld naar zijn hoofd. De bal ligt in het net. Het is 2-2.
Een afschuwelijk misverstand tussen doelman Jaap Bloem en middenvelder Cees Spaan, sloeg de deur voor DS'79 nar de eredivisie - in het treffen met Volendam - weer met een smak dicht: 2-2. Het gegeven dat DS nog even van de overstap naar het voetbalwalhalla verstoken bleef, mag evenwel allerminst op het conto van deze twee voortreffelijk spelende spelers worden geschoven. Vóór het even weifelen van Bloem en Spaan, had DS'79 reeds riant op de troon kunnen zitten, als het vernuft van aanvallers niet door de zenuwen was geremd.

Voor 't oprapen
Tot tweemaal toe verslikte Hakim Braham zich, nadat hij binnen de minuut DS al met een juweel van een treffer op voorsprong had gebracht, in de mogelijkheden die voor DS voor het oprapen lagen. Volendam moest na een voortreffelijke eerste helft diep terug en er bleef de formatie van Frits Korbach niets anders over dan, nadat Anne Evers DS op 2-1 had gebracht, va banque te spelen. Juist op dat moment had DS zijn tegenstander volledig kunnen oprollen. Maar zelfs twee vrije spelers voor Frans Hoek zagen geen kans om toe te slaan. De eerste keer vergat Braham de bal over te geven en de tweede keer schoof hij de bal niet doch passte hoog. Twee keer stond Rob van Hemert, helemaal vrij, derhalve voor joker. Ondanks de voor DS nog net weer scheef getrokken score, moet iedereen wel vrede hebben met de uiteindelijke uitslag van 2-2. Met name in de eerste helft had het technische betere Volendam alle aanspraken voor de sterkste naar zich toe getrokken. Met name op het middenveld creëerde de ploeg, die nauwelijks wankelde onder de vroege openingstreffer, een sterk overwicht, wat het ergste voor DS'79 deed vrezen. De balans werd pas in de tweede helft in evenwicht gebracht.

Op dit moment heeft DS'79 alle reden tot juichen. Het staat 2-1. De domper kwam negen minuten voor het einde. Met 2-2 ging het grote feest net niet door.
Juist op een moment dat maar moest worden afgewacht of het verlies van Gerrie Mühren - hij moest afhaken door een achillespeesblessure - wel afdoende zou kunnen worden opgevangen. Met opvallend gemak, gestuwd door de voortreffelijke Cor Lems, drukte DS echter zijn tegenstander terug en eenmaal 2-1, was Volendam de kluts geheel kwijt. Steeds meer zocht Volendam de afweer in het veroorzaken van overtredingen, om de vloedgolf van aanvallen te keren. Het vocht ogenschijnlijk voor een verloren zaak, tot het grote misverstand aanbrak. Sfeer zat aan de Krommedijk, waar 9500 toeschouwers het 'stadion' tot een uniek decor maakten. Vlaggen, toeters en gezang begeleidde DS in het zware werk tegen Volendam. Het hek was zelfs van de dam op het moment dat al in de eerste minuut DS als een scheermes door de Volendamse gelederen sneed en Anne Evers een voorzet van rechts doorkopte naar de hoog springende Hakim Braham. De Dordtse aanvalsspits knikte onder groot enthousiasme de bal ver buiten bereik van Frans Hoek in de touwen. Dolle taferelen, doch velen hadden, zo zou later blijken, veel te vroeg gejuicht. De vroege treffer kwam wellicht zelfs ongelegen, want DS had er duidelijk de grootste moeite mee. Wat te doen: de 1-0 beschermen of doorgaan. DS'79 koos voor het eerste. En daarmee had Volendam het wapen in handen om terug te slaan. Het veroverde de macht op het middenveld en stormde richting Bloem. Tekenen van onzekerheid doemden snel op toen in de verdediging het consequent dekken van de tegenstander en het overnemen verre van gladjes bleek te verlopen. In de zeventiende minuut betaalde DS de tol voor het te voorzichtige spel. Een gladde aanval over links, waarbij Gerrie Mühren knap werd uitgespeeld, trok de verdediging van DS uit elkaar. John Holshuysen gleed de bal feilloos achter Bloem: 1-1. De wedstrijd moest nog beginnen en Volendam voelde dat het dit DS, zo spelend, onder de duim kon houden. Volendam bleef de beter aansluitende ploeg en Jaap Bloem kreeg het druk. Stijlvol en zeker smoorde hij echter iedere Volendamse dreiging in de kiem. DS'79 kwam na een half uur weer uit zijn schulp. Een sterke rush van Ad van der Linden eindigde met een overtreding in het strafschopgebied: Van Swieten wuifde de Dordtse protesten om een strafschop - ten onrechte - weg. Het geluk was overigens DS bepaald niet slecht gezind, want een spetter van Guyt kaatste via de onderkant van de lat het veld weer in. En in de slotfase van de eerste helft ranselde Jaap Bloem drie kogels achter elkaar uit zijn heiligdom. Braham had deze kanonnade kunnen voorkomen als hij pal daarvoor meer had gedaan met een pass van Cees Spaan, die hem vrij voor Hoek had gebracht.

De Volendamse goalie Hoek spert Evers de weg naar een doelpunt.

Elf minuten
Bij de start van de tweede helft tekende zich al snel af dat er bij DS iets stond te gebeuren. Gerrie Mühren schoof op naar het middenveld, terwijl Terry Lees en Niels Overweg het laatste duo gingen vormen. Peter Matena, liesblessure, keerde na de rust niet meer terug en was vervangen door Rob van Hemert. Elf minuten hield Mühren het nog vol, voor hij in de dug-out kroop en Edwin Gorter zijn entree maakte. Drie minuten later zat DS'79 op rozen. Een sterke rush van Ad van der Linden leek te mislukken, in tweede instantie schoof hij de bal evenwel op maat naar Anne Evers, die scoorde: 2-1. Volendam was knock-out. „Wij zijn er bijna", zong het legioen. Het „ole,ole", daverde van de tribunes. De kansen kwamen om de opwinding hoog te houden. Negen minuten voor het einde stokte het feest, toen Bloem en Spaan elkaar niet goed aanvoelden en Klaas Tuyp net dat tikje kon geven om de bal tergend langzaam in het doel te laten rollen: 2-2.

Scoreverloop
DS'79 - Volendam 2-2 (1-1). Terrein Krommedijk. Toeschouwers 10.000. Scheidsrechter Van Swieten.
Scoreverloop: 1. Braham 1-0, 16. Holshuyzen 1-1, 59. Evers 2-1, 81. Tuyp 2-2.
OPSTELLINGEN (DS'79): Bloem; Van der Linden, Mühren (55. Gorter), Overweg, Den Bakker; Lems, Lees, Evers, Spaan; Braham, Matena (45. Van Hemert).
(Volendam): Hoek; Kwakman, Jonk, Schokker, Zwarthoed; Tuyp, Holshuyzen, Helling; Tol (37. Steur), Guyt, Kramer (70. Mooijer).
Bijzonderheden: Van Swieten deelde geen gele kaarten uit in de qua spanning aantrekkelijk wedstrijd. Mühren, Matena en Tol vielen uit vanwege blessures en quizmaster Frank Kramer ging af, omdat hij uit de wedstrijd was gespeeld door Ad van der Linden.