DS'79 DANKT DE ZEGE AAN VERDEDIGING
Goed voetbal tijdens het eerste kwartier en een opvallend consequente mandekking van de defensie gedurende de gehele wedstrijd liggen ten grondslag aan de krachttoer, die DS'79 zaterdagavond in het Bossche stadion verrichtte. Deze opgestroopte mouwenmentaliteit, een uitblinkende defensie en een grote dosis geluk deed de Dordtse ploeg de ondragelijke druk van het als collectief sterkere opererende Den Bosch weerstaan.
Een onverdiende zege dus? Zeer zeker niet, want gedurende het eerste kwartier, was DS'79 absoluut de beter ploeg. Met fris open aanvalsspel, waarbij vooral de lange zuivere passes van Gerrie Mühren en Niels Overweg opvielen werd toen Den Bosch onder zware druk gezet en het doelpunt dat Anne Evers na een snelle en zuivere combinatie met Henk van Leeuwen en Hakim Braham reeds in de zevende minuut scoorde was even fraai als verdiend.
Nog even kon DS'79 profiteren van het feit dat Den Bosch aangeslagen was door deze treffer, maar onder aanvoering van 'good old' Piet Kamps lukte het de thuisclub toch het heft in handen te nemen, al leverde dit geen resultaat op. Het probleem, waarmee al jaren wordt geworsteld, was ook nu weer het trage aanvalstempo. Door het vele geschuif in de defensie en op het middenveld duurde de overschakeling naar de aanval veel te lang, waardoor de Dordtse ploeg steeds weer gelegenheid kreeg zich massaal terug te trekken. Jaap Bloem moest volop zijn grote capaciteiten demonstreren om doelpunten te voorkomen en Jacques den Bakker bracht éénmaal op de doellijn redding.
Na rust was het Bossche overwicht nog groter, maar de aanvallen verliepen ook nu weer te traag en fantasieloos om de hechte Dordtse defensie te verrassen. Zo kon de geconcentreerde spelende Niels Overweg, met de rustige Gerrie Mühren acht zich, zich geheel richten op de Bossche spits Roger Schouwenaar, konden Den Bakker en Mühren de snelle rechterspits Salm goed in bedwang houden verlichtte Jaap Bloem in het doel wonderbaarlijke reddingen en kon Mühren tenslotte alle kleine foutjes corrigeren.
Aan aanvallen kwam DS'79 echter nauwelijks meer toe. Bij de sporadische tegenstoten (de Bossche doelman Hans van der Pluijm moest in de tweede helft slechts tweemaal in actie komen) ontbrak het ritme. Ook de vervanging van Hakim Braham door Peter van Pelt kon hierin geen verbetering brengen. Het bleef dus 0-1 en daarmee mocht de Dordtse ploeg bijzonder tevreden zijn. De verheugde trainer Hans Dorjee noemde de zege ook zeer gelukkig, maar was verrast en tevreden over het degelijke spel van zijn defensie, over de grote inzet en over de bereidheid van alle spelers om elkaar te helpen. „Wij speelden zeker niet bewust defensief," aldus Dorjee, „maar Den Bosch dwong ons gewoon om het accent op de verdediging te leggen. Daarom was het vorige doelpunt van Anne Evers voor ons zo belangrijk. " En hij vervolgde: „Deze onverwachte, maar zwaarbevochten zege is voor het verdere verloop van de competitie voor ons van het allergrootste belang. De goede wedstrijden worden immers vanzelf wel gewonnen."
Opstelling DS'79: Jaap Bloem, Ad van der Linden, Gerrie Mühren, Niels Overweg, Jacques den Bakker, Edwin Gorter, Kees Spaan, Anne Evers, Hakim Braham (Peter van Pelt), Henk van Leeuwen, Marco de Vries.