Jaap Bloem, de onverschrokken doelman van DS'79, geeft in dit vooetbalhoogstandje de aanvalsleider van FC Den Bosch Schouwenaar, geen enkele kans. Bloem weet zich in de rug gedekt door Jacquese den Bakker.
DS: RUGGEGRAAT
De tijd dat de spelers van DS'79 met gebogen hoofden het veld verlaten, lijkt definitief voorbij.
FC Den Bosch heeft zaterdag in Stadion De Vliert aan de lijve moeten ervaren dat er van een deemoedig DS'79, dat zich maar al te vaak willig naar de slachtbank liet leiden, geen sprake meer is.
De Dordtse formatie bleek bereid om een vroeg verkregen voorsprong heldhaftig te verdedigen tegen een stormlopende tegenstander. De triomf van 0-1 werd letterlijk uit het vuur gesleept. Dat kon, omdat DS'79 eindelijk weer over voldoende ruggengraat bleek te beschikken.
Na afloop van negentig minuten voetbal vroeg iedereen zich eigenlijk met verbazing af, hoe het mogelijk was dat DS en niet FC Den Bosch de wedstrijd winnend had beslist.

In knellende greep
Na de openingstreffer van Anne Evers, een gave, heeft FC Den Bosch zijn tegenstander in een knellende greep genomen. Opgejaagd door 2500 toeschouwers voerde het de ene na de andere aanvalsactie uit. Het liep zich stuk op en voortreffelijk georganiseerde verdediging die - zij het vaak aan de rand van de afgrond - koel en nuchter het Bossche geweld wist te pareren. Niet alles was rozengeur en maneschijn, want daarvoor bleef de vorm van met name Henk van Leeuwen nog ver beneden de maat.

Triomfantelijk
De opofferingsgezindheid van de overigen was evenwel zo groot da DS zich triomfantelijk overeind wist te houden in een situatie waar het anders op voorhand verloor. De komst van Gerrie Mühren en Jaap Bloem heeft DS een ander gezicht gegeven. Met name de laatste spelde bij Den Bosch zeker niet zijn beste wedstrijd. Bloem was nerveus en durfde geen bal te vangen. Maar een vent met karakter groeit over een dieptepunt heen. Zo ook Jaap Bloem, die in de tumultueuze slotfase voor DS wel de wedstrijd redde. Het Dordtse legioen kreeg met name hoorbare hartkloppingen op het moment dat Gerrie Mühren zijn enige - en grote - fout beging door twee tegenstanders uit te dagen. Bloem voelde het gevaar. Op het moment dat Mühren verloor, snelde hij uit zijn doel en blokkeerde buiten het strafschopgebied de doorgebroken Van der Horst. Tien minuten voor het einde kwam hij al even sterk uit de slag bij een enorm schot van Schouwenaar. Maar nog belangrijker was de reactie van Gerrie Mühren na afloop, op het moment dat hem lachend werd verzocht om gevaarlijke grapjes achterwege te laten.


Anne Evers (liggend) heeft het winnende schot afgevuurd. Doelman Hans van der Pluym (niet zichtbaar), was kansloos. Marco de Vries (links) oogt de bal na.

Zo'n vriend
Gerrie Mühren kaatste: „Het kan geen kwaad, met zo'n vriend achter je". Er sprak alles uit. DS'79 is mentaal zichzelf weer.
Een elftal analyseren is een moeilijke zaak. Niemand zal echter de ogen moeten sluiten voor het nog steeds te zwakke optreden van de aanvalslinie. Het doelpunt van DS, daar straalde de klasse vanaf. Een strakke voorzet van Marco de Vries was de inleiding, een voortreffelijke combinatie Van Leeuwen - Braham - Evers het vervolg, waarbij Anne Evers als de volmaakte afmaker fungeerde, 0-1. Er was nauwelijks zes minuten gespeeld en gezien de verhoudingen in het veld had het er alle schijn van dat DS vanaf dat moment de wedstrijd zou kunnen dicteren. Het pakte wel heel wat anders uit, omdat Hakim Braham als enige spits zijn verdedigende taak naar behoren vervulde. Van Leeuwen faalde daarin schromelijk, terwijl Marco de Vries - hoewel groeiend in vorm - de naweeën van de ziekte van Pfeiffer nog niet helemaal te boven was.

Herstel
Daarbij kwam dat Cees Spaan zich in de eerste helft uitermate zwak manifesteerde, doch zich tot geluk van DS in de tweede helft volledig herstelde. Verdedigend maakte DS zeker kleine foutjes, maar die werden door een voorbeeldige samenwerking alle glad gestreken. Het optreden van Jacques den Bakker was niettemin een verademing. De supersnelle Salm kreeg tegen hem geen schijn van kans. Daarnaast verbleekte het spel van Roger Schouwenaar, de lange spits van Den Bosch, met de minuut. Het was het werk van Niels Overweg, die Schouwenaar tot een figurant degradeerde. Dat de talentrijke Kusters uiteindelijk werd vervangen tekende, na een overigens moeilijk begin, de kracht van Ad van der Linden. Zonder geluk vaart niemand wel. DS had deze spreuk zaterdagavond wel heel nadrukkelijk naar zich toegetrokken, want bij het Bossche bombardement werd menigmaal een handje dicht geknepen.

Geluk
Jaap Bloem had over het nodige geluk niet te klagen bij een schot van Marcel Brand, waarbij de bal via zijn voet over het doel verdween. Zijn vingers bleken vervolgens net lang genoeg om - terwijl hij te ver voor zijn doel stond - een terugspeelbal van Mühren tot hoekschop te verwerken. FC Den Bosch had het volledig aan zichzelf te wijten, dat het DS niet op de knieën kreeg. Het zette DS wel met de rug tegen de muur, maar de uitvoering van de aanvalspatronen miste de nodige snelheid om de verdediging van DS echt in de problemen te brengen. DS kreeg alle gelegenheid om zich in netelige situaties te hergroeperen, waarbij het weggeven van hoekschoppen tot het vaste spelpatroon behoorde. Wat snelheid in het aanvalspatroon vermag, etaleerde DS'79. Want al liep Den Bosch storm, DS kreeg toch een aantal mogelijkheden om de score op te voeren. Bij een uitval van Den Bakker, zette de aangespeelde Marco de Vries de bal scherp voor en lieten Van Leeuwen en Braham een dot van een kans onbenut. Den Bakker ontregelde vervolgens op de doellijn een kopbal van Kamps, die een verbitterd tweegevecht uitvocht met Anne Evers om de hegemonie op het middenveld. Kamps werd uiteindelijk vervangen... „Ze hebben een keeper met vier handen", sprak een teleurgestelde supporter van FC Den Bosch, na het verstrijken van de eerste helft. Bloem had er in de tweede helft acht nodig om zich de tegenstander van het lijf te houden. Nog nadrukkelijker zette FC Den Bosch de stormtroepen op scherp. Het zocht echter tevergeefs naar de opening om beslissend te kunnen uithalen. Van der Pluym, de oude rot in het doel van FC Den Bosch, had zelfs al zijn klasse nodig om een geweldig schot van Gerrie Mühren te ontkrachten, waarmee het treffen net niet te eenzijdig werd. Jaap Bloem bleek ineens veel zekerder, al had hij wel de hulp nodig van Mühren, die met een fraaie omhaal, na een inzet van Kamps, de bal uit het doel toverde.


Zo verwerkt Jaap Bloem een kogel die van dichtbij op hem wordt afgevuurd. Dick Salm, (links) kan er over meepraten, want ook dit keer stond Bloem een Bossche treffer in de weg

Zelfzuchtig
Het eenrichtingsverkeer bood DS alle mogelijkheden tot snelle tegenstoten. Ze kwamen ook, maar misten alle zuiverheid in de opbouw om opluchtend te werken, waarbij Anne Evers en Marco de Vries in uitstekende uitgangsposities net een tikkeltje te zelfzuchtig acteerden om tot de allesbevrijdende treffer te kunnen komen. De laatste tien minuten, waarin FC Den Bosch de laatste reserves aansprak, werden de tien minuten van Jaap Bloem. Hij trok een falend moment van Mühren recht en maakte een gloeiende kogel van Schouwenaar onschadelijk. Het betekende dat DS'79 na lange tijd de 'nul' in een wedstrijd overeind hield. Voor Hans Dorjee was dat het uitgangspunt geweest. „Bloem", sprak hij voor de wedstrijd, „moet in dit duel maar eens voor de punten zorgen. Een goede doelman wint een paar wedstrijden per seizoen voor zijn club". Een glunderende Hans Dorjee na afloop: „Zo, dat was de eerste. Er komen er nog meer."

Scoreverloop
Scoreverloop: 6e min. Evers 0-1. Toeschouwers 2500.
Scheidsrechter Hobee.
FC Den Bosch: Van der Pluym; Cees van der Linden, Breuer, Van der Steen, Aichorn; Van der Horst, Kamps (Van Nielen), Brands; Salm, Schouwenaar, Kusters (De Jong).
DS'79: Bloem; Van der Linden, Mühren, Overweg, Den Bakker; Spaan, Evers, Gorter; Braham (Van Pelt), Van Leeuwen, De Vries.