Hoog boven het hoofd van doelman Laurs treft de spetter van Rob van Hemert doel.
Inzet: Rob van Hemert.
NIELS WEG; ALLES WEG
Een superieur spelend DS'79 blijkt, als het ritme wordt verstoord, een uiterst kwetsbare ploeg te zijn. Terwijl de Dordtse formatie tegen Eindhoven na een kwartier in de tweede helft een comfortabele voorsprong van 0-3 koesterde, sloop de fatale onrust binnen. Verbijsterd keek DS'79 uiteindelijk naar de onvoorstelbare einduitslag van 3-3, waarmee het, ó zo onnodig een kostbaar punt had weggegeven.

Liesblessure
Hoe kon dit gebeuren? Terwijl Eindhoven regelrecht door een superieur DS'79 leek te worden weggespeeld, nam trainer Hans Dorjee, met het oog op de komende wedstrijd tegen FC Den Bosch, de met een liesblessure sukkelende Niels Overweg uit de strijd. Met de voorsprong van 0-3 een gerechtvaardigde wissel, dat wel. Maar met het verdwijnen van Overweg, vervangen door de kleine Ab van Oorschot, verdween alle lengte uit de verdediging van DS'79. En daar zat het grote knelpunt. Terwijl Overweg tweederde van de wedstrijd in de lucht had geheerst als een grootvorst, kreeg Eindhoven plotseling in de lucht een absolute meerderheid, waarvan de lange spitsen in de Eindhovense aanval dankbaar gebruik makten. Een foutje van Jaap Bloem leidde de desastreuze ommekeer in. De doelman van DS revancheerde zich veel later door op miraculeuze wijze een strafschop te stoppen, doch zijn fout bleef de grondslag waarop Eindhoven zo herboren kon terugkomen.

Ondenkbaar
Daarnaast was het ondenkbaar dat een ploeg met een dergelijk riant uitgangspunt zo door de knieën kon gaan. Met Ad van der Linden op de plaats van Overweg en Van Oorschot als remplaçant voor Van der Linden op rechts staat als een paal boven water dat DS van een superieur elftal kan wegzakken tot een vertwijfelde groep. De leidende rol van Niels Overweg blijkt niemand te kunnen overnemen, met desorganisatie tot gevolg. De rol van Gerrie Mühren als laatste man is toonaangevend in het betaalde voetbal, maar ook hij kan een sterke man in de lucht als Niels Overweg voor zich niet missen. Hoe DS'79 ook heeft meegewerkt aan het aantrekkelijke voetbalgevecht in Eindhoven, waarvoor tweeduizend toeschouwers ontzettend dankbaar waren, pijnlijk moest de constatering wel zijn dat het basisteam geen aderlating kan velen. Eerdere wedstrijden in Eindhoven en aan de Krommedijk dit seizoen waren de voorbode dat DS'79 geen gemakkelijke zaterdagavond tegemoet zou gaan. Die veronderstelling kwam uit.


Cor Lems wordt in de rug aangepakt door Duyvelaar, die voor deze overtreding de gele kaart kreeg gepresenteerd.

Gekraakt
Eindhoven, vorige week door MVV met 5-0 gekraakt, opende uiterst offensief en in de tweede minuut moest Jaap Bloem al ver uit zijn doel om drie doorgebroken spelers van Eindhoven het scoren te beletten. Bloem ging buiten het strafschopgebied naar de voeten van Maas die zich voortreffelijk op het natte gras liet ploffen. Geel voor Bloem in de ogen van scheidsrechter De Schepper. DS liet zich niet lang in het defensief drukken. Sterk combinerend sloeg de ploeg de goede richting in, waarna er een aantrekkelijk schouwspel ontstond met beide elftallen beurtelings in de aanval. DS'79 puurde uit die aanvallen verreweg de meeste kansen, met zelfs een unieke mogelijkheid voor Edwin Gorter, die in het strafschopgebied onreglementair van zijn kans werd beroofd. Scheidsrechter De Schepper zag er niet meer in dan een indirecte vrije trap die niets opleverde.

Klasse
Een klasse doorbraak via Jacques den Bakker, Van Hemert en Braham mondde uit in de vrije positie voor Anne Evers die echter op het lichaam van doelman Laurs vuurde. Met een sterke redding van Bloem bij een doorbraak van Van Rijsingen en een gele kaart voor Duyvelaar na neerleggen van Cor Lems, zag het Eindhovense legioen de Dordtse ploeg langzaam sterker worden. De kansen kwamen op rij. Een iets te scherpe pass van Hakim Braham werd door Anne Evers en Rob van Hemert net gemist. Een hoge voorzet van Lees en de daarop volgende kopbal van Braham leverde niet meer dan een hoekschop op, terwijl Gorter twee beste kansen om zeep hield. Eén minuut voor rust kreeg DS'79 waar het op dat moment meer dan recht op had. Rob van Hemert maakte op links de bal schitterend vrij. Panklaar deponeerde hij de bal voor de voeten van Anne Evers, die eindelijk weer scoorde: 0-1. Edwin Gorter miste seconden later in droompositie opnieuw waarop Hans Dorjee hem voor de tweede helft wisselde met Peter Matena.


Jaap Bloem op het moment dat hij de door Van Rijsingen genomen strafschop uit zijn doel ranselt.

Betekenis
Eindhoven bracht eveneens met Ricardo Moniz een wissel binnen de lijnen, die later van grote betekenis zou zijn. Zeker niet in het begin, want terwijl Eindhoven zich opmaakte voor een geweldig offensief, was het DS dat geroutineerd toesloeg. Al in de vierde minuut, na een razendsnel uitgevoerde counter liet Braham een kans liggen waarvan het vervolg werd opgepakt door Rob van Hemert. Keihard joeg hij de bal, die iets van richting werd veranderd achter doelman Laurs: 0-2. Even problemen voor DS toen Bloem trappend redding moest brengen, maar in de tiende minuut kwam DS op rozen. Laurs pakte de bal buiten het strafschopgebied, wat DS een vrije trap opleverde. Uit die vrije trap tikte Gerrie Mühren de bal naar Anne Evers die met een harde knal scoorde: 0-3. Hoe snel rozen kunnen verwelken zal DS niet snel meer vergeten. Na een lobbal van Braham, millimeters naast en Eindhoven rijp voor de slachtbank, kwam de wissel Overweg-Van Oorschot.


Een uiterst spectaculaire omhaal van Hakim Braham, waarrmee hij echter niet het beoogde doel bereikte. Niettemin bracht hij de toeschouwers met deze actie in verrukking, want het scheelde slechts een paar centimeters of hij had wel doel getroffen.

Naar nul
Tien minuten later was DS'79 van een superieure formatie teruggevallen naar nul. Een groep die tevergeefs zocht naar het juiste afweerwapen waarmee een furieus Eindhoven kon worden afgestopt. Moniz vuurde hard op de paal, waarop Bloem de terugspringende bal voor het oprapen had. Hoe het mogelijk was weet niemand, maar Moniz kreeg toch de kans de bal in het net te tikken: 1-3. De treffer van Moniz was belangrijk voor Eindhoven. Het kreeg vleugels, waarop DS de greep op het middenveld, waar het zo had geheerst, volledig kwijt raakte. In de 78-ste minuut een voorzet van rechts, waarop de verdediging van DS opnieuw blunderde en Van Rijzingen Bloem van dichtbij klopte: 2-3. Twee minuten later kromp DS ineen van pure ellende. Een overtreding van Cor Lems was voor scheidsrechter De Schepper voldoende aanleiding om de bal op de stip te leggen.

Fantastisch
Jaap Bloem redde op dat moment DS van een vernietigende ondergang door de spetter van Van Rijzingen fantastisch uit het doel te ranselen. Die redding tilde DS uit het moeras, waarin het dreigde onder te gaan. De volle winst lag, toen de rust terugkeerde, weer binnen bereik. Eindhoven was evenwel nog net niet uitgeraasd. Eén minuut voor tijd mocht Bruinen een vrije trap nemen. Hij plaatste de bal afgemeten op het hoofd van Van Rijsingen, die zo vrij als een vogeltje met een felle hoofdknik Jaap Bloem kansloos klopte: 3-3.

Scoreverloop
Eindhoven - DS'79 3-3 (0-1). Terrein: Gemeentelijke Sportpark te Eindhoven. Toeschouwers: 2000. Scheidsrechter De Schepper.
Scoreverloop: 44. Evers 0-1, 48. Van Hemert 0-2, 55. Evers 0-3, 64. Moniz 1-3, 74. Van Rijsingen 2-3, 88. Van Rijsingen 3-3.
Bijzonderheden: DS-doelman Jaap Bloem en Eindhovenaar Pascal Maas werden op de arbitrale bon geslingerd wegens neerhalen van tegenstanders. Ad Versluis, de trainer van Eindhoven werd op de valreep uit de dug-out gestuurd, nadat hij bij een Dordtse inworp de bal had weggetrapt. Versluis nam vervolgens plaats op de bank van DS... waarna De Schepper de wedstrijd affloot.
Opstellingen: Eindhoven: Laurs; Vreven (Slegers), Van Tongeren, Bloemers, Bruinen; Jonkers, Duyvelaar (Moniz), Van der Pas; Van Elewout, Van Rijsingen en Maas.
DS'79: Bloem; Van der Linden, Mühren, Overweg (Van Oorschot), Den Bakker; Lems, Lees, Gorter (Matena); Braham, Evers en Van Hemert.