De beslissing in de wedstrijd. Edwin Gorter krijgt de bal via doelman Lauers en stormt op de bal af. Vertwijfelde Lauers en Van Tongeren, als de kleine middenvelder van DS'79 toch scoort en het winnende doelpunt aantekent.
MET PIJN EN MOEITE
Het feest werd uiteindelijk net niet bedorven. In de eerste thuiswedstrijd van het seizoen klopte DS'79 Eindhoven met 3-2. Maar hoe moeizaam is het gegaan. Terwijl DS zich voor het thuisfront opmaakte, in de beginfase stierf van de zenuwen. Doch met een voorsprong van 2-0 op weg leek naar een riante triomf, leek een technisch superieur Eindhoven op weg om het pad voor DS opnieuw te ondergraven. Binnen zeven minuten trok Eindhoven de balans weer in evenwicht en vanaf dat moment werd met name het middentrio van DS'79 te worden overspeeld.

Allerminst
Noodzakelijk omzettingen in de tweede helft zorgden er uiteindelijk voor dat de thuisclub met opgeheven hoofd het veld kon verlaten. Tevredenheid was er evenwel allerminst. En terecht. Het wegvallen van Ad van der Linden en de door droeve familieomstandigheden absente Ab van Oorschot, noopten Hans Dorjee tot een aantal ingrepen. Joop Oostdam, eigenlijk nog niet klaar voor het grote werk, maakte zijn rentree, terwijl Bert Bartelings (tweede elftal) als linkerverdediger was opgesteld. De schorsing van Cor Lems had tot gevolg dat Jacques den Bakker naar het middenveld verhuisde en Anne Evers - naast Henk van Leeuwen in de punt van de aanval zijn stootkracht mocht etaleren. Het begon uitstekend, al zette Eindhoven van het begin af een rem op het spel. Het nerveuze DS'79 dat de vijfduizend toeschouwers verplicht tot zich wilde binden, zocht de aanval waar evenwel de matheid van afdroop.

De show
Hoewel trager was het veldspel veel beter verzorgd. Met name middenvelder Ricardo Moniz stal op het middenveld de show. Deze spelmaker in de Eindhovense formatie kon echter ook niet verhinderen dat DS zich kansen schiep. Met name een een-twee-combinatie tussen Hakim Braham en Anne Evers was oogstrelend, al kon doelman Rick Lauers het gevaar tijdig met de voet keren. In de dertiende minuut lachte het geluk Eindhoven zelfs toe op het moment dat de jeugdige libero Van Tongeren (17) een schot van Henk van Leeuwen blokkeerde. Deze mogelijkheden brachten DS op toeren. De rustige opbouw tot dan in de verdediging van DS bracht meer rust in de andere linies, met als gevolg een constantere druk op het doel van Eindhoven. In de achttiende minuut nam DS onverwacht de leiding. Anne Evers tikte de bal bij het nemen van een vrije trap naar Gerrie Mühren, die de bal onhoudbaar achter Lauers joeg: 1-0.


Joop Oostdam was gisteren weer terug van langdurig weggeweest. Hoewel zijn snelheid nog niet optimaal is, speelde Oostdam zeker gen slechte wedstrijd.

Hogere
Op dat moment schakelde Eindhoven over op een hogere versnelling. Bij spelvertragen was de ploeg niet meer gebaat. Het gaf DS wat meer ruimte en vier minuten na de openingstreffer van Mühren bezorgde Henk van Leeuwen, na een een-twee met Evers DS de riante voorsprong van 2-0. De ban had vanaf dat moment gebroken moeten zijn. Het tegendeel bleek waar. DS kon de voorsprong niet verwerken en werd vanaf dat moment door een razende Roland, Eindhoven, uit de wedstrijd getikt. Zwak afgeven van Jacques den Bakker werd door Jaap Bloem nog wel recht getrokken, maar luttele tellen later vergat Cees Spaan de in zijn voeten geschoven bal terug naar Overweg te kaatsen. De draaiende beweging die hij maakte was te veel, waarvan Remi Reijnierse dankbaar profiteerde: 2-1. Eindhoven, dat in een oefenwedstrijd NAC volledig had afgebluft, draaide ongestoord over het middenveld, waarop DS volledig de greep verloor.

Groter
De druk op de verdediging van DS werd alsmaar groter en nauwelijks vier minuten na het Eindhovense doelpunt trok Rijsingen de balans in evenwicht. Mühren en Overweg kopten beiden naar de bal, die onvoldoende werd weggewerkt. Rijssingen klopte Bloem kansloos: 2-2. Het legioen hield het hart vast. Als een stoomwals trok Eindhoven richting Bloem, al stelde Jacques den Bakker met een ziedend schot doelman Lauwers - die de bal onder de lat wegtikte - flink op de proef. Niettemin klonk het rustsignaal DS, na het missen van twee uitstekende kansen voor Eindhoven, als muziek in de oren. De ingrepen van Hans Dorjee in de rust bleken de slechtste niet te zijn. Met Peter Matena op rechts, Jacques den Bakker terug in de verdediging en Anne Evers terug op het middenveld ging het vervolgens heel wat beter met DS. Achtereenvolgens knalde Gorter tegen Laurens, hield Braham een hoekschop over na een knal en aangeven van Peter Matena en vond Braham uit de hoekschop Lauers op zijn post.


Van Leeuwen wordt 'geknuffeld' door Gorter, Mühren, Evers en Den Bakker na het scoren van het tweede doelpunt.

Niet stil
Eindhoven zal evenwel lang niet stil. De ploeg bezat het vermogen om vanuit ogenschijnlijk rustige spelsituaties verrassende tempoversnellingen toe te passen. Na negentien minuten in de tweede helft nam DS opnieuw een voorsprong, waaruit bleek dat het zich mentaal knap had hersteld van de dreun die Eindhoven zeker had uitgedeeld. Edwin Gorter zette Maas op het verkeerde been en creëerde daarmee de vrije toegang richting Lauers. De laatste blokkeerde met een flitsende reactie het schot, doch kon de bal niet onder controle krijgen. In tweede instantie deponeerde Gorter de bal toch in de touwen: 3-2. Met Marco de Vries voor Hakim Braham kwam er plotseling veel meer vaart in het Dordtse aanvalsspel. Niettemin was DS met de tegenstander nog lang niet klaar. Reijnierse en Moniz bleven alle aandacht vragen en bij vlagen holde DS toch nog wel achter de bal aan. Eindhoven kende slechts één fout: uit riante mogelijkheden wist het niet te scoren.

Opluchting
Noodsituaties bleven er niettemin voor het doel van Jaap Bloem, waar echter met verre trappen in ieder geval voor opluchting werd gezorgd. Een knappe rush van Jacques den Bakker bracht de verdediging van Eindhoven goed in de problemen, doch de linkerverdediger faalde met de afwerking. Dat deed eveneens Van Tongeren, die voor DS bijna in eigen doel kopte. Inmiddels claimde DS voor de tweede maal een strafschop, na handsballen in het strafschopgebied van Eindhoven. Bouke Draaisma werd er niet koud of warm van. DS had, in de 37-se minuut, de wedstrijd moeten beslissen. Bij een drie-twee situatie verkoos Marco de Vries echter het wagen van een schot voor het overspelen naar Van Leeuwen of Matena, waarmee een uitstekende mogelijkheid bleef liggen. Eindhoven deed het aan de andere kant niet anders. Tot geluk van DS'79 zag Adrie van Rijsingen, in vrije positie, geen kans het eerste feest voor de thuisclub te bederven.

Scoreverloop
Scoreverloop: 18e min. Mühren 1-0, 22e min. Van Leeuwen 2-0, 25e min. Reijnierse 2-1, 29e min. Van Rjisingen 2-2, 64e min. Gorter 3-2. Toeschouwers 5000. Scheidsrechter Draaisma.
DS'79: Bloem; Oostdam, Overweg, Mühren, Bartelings (Matena); Den Bakker, Spaan, Gorter; Van Leeuwen, Evers, Braham (De Vries).
Eindhoven: Lauers; Jonkers, Bloemers (Vreven), Van Tongeren, Bruinen; Van der Pas, Reijnierse, Moniz; Lemmens (Lumbantobing), Van Rijsingen, Maas.