GERRIE MÜHREN EN DS'79 GEFOPT
"Al waren we tot morgen door blijven voetballen, dan hadden we nog niet gescoord. Het zat er gewoon niet in." Gerrie Mühren, de libero van DS'79, wenste na afloop van de met 1-0 verloren bekerconfrontatie met zaterdagclub Deto geen excuses aan te dragen voor de vroege eliminatie. "Verdiend voor Deto. Als je de kansen niet benut, komt je de zege niet toe," oordeelde trainer Hans Dorjee.
Dorjee ging daarmee gemakshalve voorbij aan de realiteit die wilde dat DS zich gedurende de negentig minuten slechts twee serieuze mogelijkheden wist te verschaffen, maar Henk van Leeuwen faalde - voor rust - even zovele keren.
De Vriezeveense formatie mocht dan in technisch opzicht minder in huis hebben dan DS'79, zij compenseerde evenwel har tekortkomingen met een voorbeeldige inzet en een ijzersterke tactische discipline.
"Tegen dit soort tegenstanders heb je 't altijd moeilijk", weet Gerrie Mühren uit ervaring, "amateurs geven zich voor 200 procent, terwijl een betaalde club zich meestal voor zo'n 80 procent inspant. Als je de zaken dan niet meteen flink aanpakt, krijg je 't onherroepelijk zwaar.
Toch hebben we Deto niet onderschat. De hele week hebben we tegen elkaar gezegd: jongens, zaterdag moeten we er tegenaan. Maar ja, Deto speelde zeer behouden. Als je dan niet snel scoort, kan zoiets gebeuren. Nee, ik speel liever tegen een club uit de eredivisie."
DS'79 kende wel een permanent veldoverwicht; het was echter niet capabel gapingen te vinden in de sterke defensie van Deto. Sterker, als Fred Becker en Frans Zelle koelbloediger waren opgetreden, was DS al voor rust op een achterstand gezet. Immers, de Vriezenveense counters waren allerminst van gevaar ontbloot.
De Dordtse equipe was in het tweede deel evenmin in staat de uitstekende sluitpost Aman in moeilijkheden te brengen. Weliswaar dwarrelde menige voorzet in Deto's zestienmetergebied, maar DS demonstreerde andermaal z'n gebrekkige mogelijkheden voorin.
Dat Deto halverwege de tweede episode afstand nam, was niet eens zó sensationeel.
Gerrie Mühren liet zich om de tuin leiden door Jan Wetering (De Volendammer: "Ik speelde hem 'blind' de bal in de voeten toen hij daarom vroeg.."), die Henk van Leeuwen passeerde en Jaap Bloem kansloos liet: 1-0.
DS ontketende vervolgens een alles-of-nietsoffensief, waarin de lijstaanvoerder van de zaterdagse eerste klasse B simpel op de been bleef. Aan de andere kant moest Jaap Bloem nog een inzet van Wetering pareren om de schade te beperken.
"Deto heeft het spelletje goed gespeeld en nam de wedstrijd te gemakkelijk op," luidde het commentaar van Hans Dorjee, die de absentie van Van der Linden, Lems, Gorter en Van Oorschot niet eens als excuus wilde aanvoeren.
Anne Kuper (Deto) werd door de matige arbiter Van Riel op de bon geslingerd wegens neerhalen van Hakim Braham. Maar dat was de 2500 toeschouwers en zorg...
Opstelling DS: Bloem; Oostdam (65. Van Hemert), Mühren, Overweg, Den Bakker; Van Leeuwen, Evers, Spaan; Braham (Bartelings), Matena en De Vries.