Uitgeblust komen enkele spelers van DS'79 na afloop van het verloren duel met Deto bij. Gerrie Mühren (tweede van links) zoekt steun aan een muur. Zijn fout had vor DS'79 kostbare gevolgen.
DS'79: BEKERDEBÂCLE
Voor DS'79 is het bekertoernooi om de KNVB-beker weer afgelopen voordat het goed en wel was begonnen. DS'79 dat zich in het vorig seizoen als een ware cup-fighter ontpopte, wat met name Ajax moest ondervinden toen het met een nederlaag van 1-0 de Krommedijk moest verlaten, moest zaterdag met het schaamrood op de kaken bekennen dat Deto, eerste klasser uit het zaterdagvoetbal, de meerdere was. Tegen de formatie uit Vriezenveen kon DS'79 niet eenmaal haar vooruitgesnelde faam waar maken en als een aangeslagen bokser verliet de équipe van Hans Dorjee de volgepropte arena waar drieduizend aanhangers Deto, dat met 1-0 won een staande ovatie gaven.

Te laag
DS'79 kon alleen zichzelf als de schuldige aanwijzen op de vraag waarom het fout ging. Vooral in de eerste helft werd het tempo veel te laag gehouden, waardoor Deto alle kans kreeg om zich warm te draaien. Het kreeg van DS'79 een vrijbrief om haar eigen spel te spelen en die gelegenheid mag je een ploeg als Deto gewoon niet geven. Deto, een ploeg die furore maakt in de eerste klasse B en daar ongeslagen aan kop gaat, opereerde met twee uiterst snelle spitsen die door de zwoegende middenvelders aangespeeld keer op keer verwarring konden stichten in de defensie van DS'79. Het felle storen dat Deto gedurende de volle negentig minuten etaleerde werd DS fataal. Gerrie Mühren ging in de 27-ste minuut van de tweede helft als een beginneling in de fout en verloor de bal aan de uitblinkende Jan Wetering die zowel Henk van Leeuwen als Jaap Bloem op het verkeerde been zette.

Gevaarlijk
Wat betreft de ene helft van het duo Wetering/Zelle kreeg DS'79 al in de eerste minuut een vingerwijzing over de sterkte van de voorhoede. Jan Wetering wentelde zich over rechts gevaarlijk diep in op de helft van DS en kon pas in de laatste instantie worden gestuit. DS'79 wist direct wat het aan Deto had. Met Joop Oostdam op de plaats van de geblesseerde Ad van der Linden werd de Dordtse eerste divisieclub duidelijk gemaakt dat Deto allerminst van plan was zich in de verdediging in te graven.


Een hossende menigte leidt Deto van het veld. Het ongelofelijke is gepresteerd. DS'79 werd verslagen.

Geen bezieling
Ondanks dat het slechts met twee spitsen opereerde, stormde Deto richting Jaap Bloem, de Dordtse doelman. De middelste lijn sloot zo goed als mogelijk aan en gevaar kwam daaruit van de forse Freek Becker die Jaap Bloem in de vijfde minuut testte. De drieduizend toeschouwers in Vriezenveen gingen er eens goed voor zitten, want ook zij zagen dat DS die middag niet die bezieling had om echt in de wedstrijd te kunnen komen. Toch had DS in haar opzet om een vroeg doelpunt te produceren kunnen slagen. Aan de reuzekans voor Henk van Leeuwen ging een snelle aanval van Deto vooraf. Anne Evers kon in de elfde minuut een combinatie tussen Frans Zelle, Rudy Schepers en Anne Kuyper onderbreken en stuurde Henk van Leeuwen direct de diepte in. Van Leeuwen kwam oog in oog met de sterk uit zijn doel gekomen Hans Aman, maar knalde tegen de Vriezenveense doelman op. Even leek het er op dat DS zou doorzetten. Een vliegend schot van weer Henk van Leeuwen werd evenwel goed verwerkt door Aman en opnieuw was het woord aan Deto.

Klit
In een hoog tempo werd het doel van Jaap Bloem opgezocht, waarna een scherpe voorzet van de bijna veertig jarige aanvoerder van Deto, Gerard Schippers, de defensie van DS versloeg. Jan Wetering kon er evenwel niet van profiteren. Opnieuw werd Deto gevaarlijk na een foutje van Anne Evers. Het bracht Frans Zelle in een meer dan kansrijke positie en D mocht van geluk spreken dat de bal hoog over het doel zeilde. DS bleef wanhopig proberen om klit Deto van zich af te schudden. Dat lukte niet want doelman Hans Aman en voorstopper Wicker Ekkel vertolkten een heldenrol in de laatste linie van Deto. Vooral door de inzet van Ekkel kon DS niet doordringen in het strafschopgebied van Deto en bij schoten van afstand was daar altijd de attente doelman om de bal uit zijn 'hok' te ranselen. Zo ook bij een effectvol schot van Henk van Leeuwen in de 31-ste minuut. Via de vuist van Hans Aman kaatste de bal tegen de kruising van lat en paal.

Niet overgeven
Het laatste woord in de eerste helft was weer aan Deto. Jan Wetering, hij weer, won een persoonlijk duel met Gerrie Mühren, maar Niels Overweg kon middels een hoekschop opruimen. Na de hervatting was het de vraag hoe lang Deto het hoge tempo zou volhouden. Een kopstoot van Jan Wetering gaf evenwel aan dat Deto allesbehalve aan overgeven dacht. Jaap Bloem kon nog net zijn vuist achter de bal zetten, waarna die direct weer voor het doel werd gebracht. Zelle raakte de bal evenwel maar half. DS kon in het eerste kwartier na de rust nog steeds niet overtuigen. Een balletje breed leggen of een tikje terug kwam de snelhei in het spel niet ten goede. Dat veranderde pas op het moment dat Gerrie Mühren naar het middenveld verhuisde en Henk van Leeuwen zijn positie als libero in nam. Het leverde meer pressie op en Deto werd eindelijk onder druk gezet.


De enige keer dat de voortreffelijke doelman Aman werd gepasseerd. Anne Evers (midden) scoorde evenwel in buitenspelpositie.

Beuken
Deto moest het nu van de counter hebben en pakte dat knap aan. In de 63-ste minuut onderschepte Henk Schepers de bal van Niels Overweg en lag direct op volle snelheid. De verdediger werd evenwel professioneel neergelegd door Joop Oostdam, waarna de toegekende vrije trap niets opleverde. DS stuurde nu ook Niels Overweg naar voren en de Dordtse formatie beukte op de veste van Deto dat zich met hand en tand verdedigde. Nadat een doelpunt van Anne Evers in de 67-ste minuut wegens buitenspel werd afgekeurd, behoedde de dappere doelman Aman Deto alsnog voor een achterstand door zich als een leeuw in de baan van de door Peter Matena ingeschoten bal te werpen.

Ongunstig
Deto stond nu met de rug tegen de muur en derhalve kwam de blunder van Gerrie Mühren in de 72-ste minuut op een uiterst ongunstig moment. Jan Wetering profiteerde evenwel dankbaar: 1-0. Niets kon Deto er nu nog van weerhouden zich massaal in de verdediging terug te trekken om waar het even kon tijd te rekken. Er was voor DS geen doorkomen aan, ondanks dat Bert Bartelings en Rob van Hemert nog voor Joop Oostdam en de onzichtbare Hakim Braham werden ingezet. De 'rode duivels' timmerden het doel dicht. Alleen een schot van Peter Matena had nog het nodige gevaar in zich. Via de buitenkant van de paal vervloog echter ook het laatste vleugje hoop van DS'79. Cees Spaan verwoordde na afloop van het duel de desillusie het best: „We staan weer met beide benen op de grond."

Scoreverloop
72. Wetering 1-0. Scheidsrechter: Van Riel. Toeschouwers: 3000. Gele kaarten: Anne Kuyper (Deto).
DS'79: Jaap Bloem; Joop Oostdam (Bert Bartelings), Gerrie Mühren, Jacques den Bakker, Niels Overweg; Anne Evers, Henk van Leeuwen, Cees Spaan; Hakim Braham (Rob van Hemert), Peter Matena; Marco de Vries.
Deto: Hans Aman; Anne Kuyper, Wicher Ekkel (Rudy Hemmer), Hans Groot, Henk Scheppers; René Klunder, Gerard Schippers, Rudy Scheppers, Freek Becker; Jan Wetering, Frans Zelle.