Cor Lems (rechts), de grote uitblinker in het treffen met De Graafschap, scoort het tweede doelpunt voor DS'79. Doelman Bert Boes is kansloos, evenals verdediger Hein Schreur. Inzet: Knuffelpartij Overweg-Braham na het eerste doelpunt.
DS'79 NET TE DOL
Er rustte zaterdagavond slechts één smet op het bij vlagen meer dan voortreffelijke veldspel van DS'79. DS tikte De Graafschap in het knusse stadion De Vijverberg volledig dol, doch vergat uit een legio aantal scoringskansen meer dan tweemaal te scoren. Het werd zodoende een nuttige overwinning van 0-2, met als bijzonder aspect dat de Dordtse formatie de nederlaag tegen SC Cambuur op voortreffelijke wijze had verwerkt.Slechts in twee fasen betekende De Graafschap een reële bedreiging voor DS'79, in de beginfase van de eerste en de beginfase van de tweede helft. Verder had het nauwelijks iets in te brengen. De terugkeer van Cor Lems s van grote waard gebleken voor DS'79. De kleine middenvelder die vier weken op de bank trappelend van ongeduld zijn straf van vier weken uitzat, droeg het middenveld van DS. Zeker nu Anne Evers zich, zoals tegen SC Cambuur, meer en meer in een persoonlijke mandekking mag verheugen, kwam de voortreffelijke vorm van Lems als geroepen. Werd Anne Evers door Kaak zeker niet afdoende aan de kaak gesteld, Cees Spaan had met Wildenbeest al evenmin grote problemen. Tussen deze twee leefde Lems zich in volledige vrijheid uit. Niet alleen bracht hij vaart in het Dordtse spel, zijn afbreken van meninge De Graafschap aanval was een lust voor het oog. Natuurlijk werd hij weer een paar maal door scheidsrechter Bannet vermanend toegesproken, doch het was tekenend dat een tegenstander, John Trentelman, op een gele kaart werd getrakteerd, na de zoveelste overtreding tegen Lems. Scheidsrechter Bannet was een hoofdstuk apart in het door DS'79 gedicteerde duel. Mede door het stuntelige optreden van zijn grensrechters, nam Bannet een aantal uiterst vreemde beslissingen. De meest sprekende: op het moment dat Henk van Leeuwen de bal door de verdediging van De Graafschap priemde, zelf de bal opnieuw speelde en vrij op doelman Boes afstevende, werd hij afgefloten voor buitenspel. Er was geen aanleiding om Bannet de schuld te geven van de 'magere' score, want in tweemaal 45 minuten lieten Braham, Evers, Gorter en Van Leeuwen een aantal uitstekende mogelijkheden onbenut. Mede daardoor kwam het stuwende werk van vooral Jacques den Bakker en Lems nauwelijks tot z'n recht. En dat was jammer.

Cor Lems is vaak het mikpunt van harde acties van tegenstanders. Bij De Graafschap was het, zoals op de foto, niet anders.

Hechte eenheid
DS immers vormde als formatie een hechte eenheid. Alle linies functioneerden technisch en tactisch naar behoren. Met name de verdediging sloot weer als een bus en mocht De Graafschap al eens dreigend een vinger opsteken, dan was daar opnieuw een uiterst betrouwbare Jaap Bloem. Met name in de aanvangsfase van de tweede helft behoedde hij DS voor een dreigende tegentreffer. Oogstrelend was de eerste combinatie waarmee DS de verdediging van De Graafschap voor de eerste maal volledig oprolde. Lems - Van Leeuwen - Lems - Evers, het trio was ongrijpbaar doch kwam aan afmaken net niet toe. De enige speler in de aanval van De Graafschap, John Leeuwerik - met een vrije rol op het middenveld - leek voor DS wat problemen te kunnen opwerpen. Hij bood zich goed aan, werd veel aangespeeld, maar vond daarna geen vrije man om meer doeltreffend te kunnen zijn. Toen hij na een kwartier zelf de oplossing in een schot zag, werd hij sterk geblokkeerd door Cees Spaan.

Gele kaart
Nadat Van der Linden en Cook beiden op de gele kaart werden getrakteerd, omdat ze onder de ogen van de scheidsrechter uitdagend met de borst tegen elkaar opliepen, kwam het grote moment voor Niels Overweg. Buiten het gegeven dat hij Ronald Hendriks tot een figurant degradeerde, was Overweg de hoofdpion in de voorbereiding van het eerste doelpunt voor DS'79. Door het midden kwam Overweg sterk met de bal op, waarna hij een gave een-twee aanging met Henk van Leeuwen. Het tikje van Overweg naar de vrijstaande Hakim Braham, was vervolgens goed voor 0-1. DS ging meteen door en het kreeg twee uitstekende kansen op rij. Edwin Gorter liep knap door, doch miste de strakke pass door het midden. Vervolgens kon Jacques den Bakker, na snel opkomen, het hoofd niet vinden van de geheel vrijstaande Henk van Leeuwen. In de 29ste minuut zette Cor Lems de kroon op zijn voortreffelijk spel. Bij een hoekschop, uitstekend voor het doel gebracht door Edwin Gorter, knikte hij de bal hard en laag langs de vertwijfelde doelman Boes: 0-2. DS beheerste de wedstrijd volledig. Gorter liet een knappe pass van Overweg onbenut, een combinatie van Leeuwen - Lems - Den Bakker liep stuk omdat de voorzet van Den Bakker Anne Evers niet bereikte en op het moment dat Van Leeuwen alleen op Beos afstormde werd die kans DS ontnomen door een verkeerde interpretatie van de spelregel. Met de voorsprong van 0-2 mocht DS met een gerust hart de tweede helft afwachten. Het kreeg echter wel te maken met een tegenstander die in een alles of niets offensief trachtte de zaken wat recht te trekken.


Edwin Gorter (midden) heeft vrije doortocht, nadat hij Kornelis (liggend) is gepasseerd. Ook deze kans ging verloren.

Gedoofd
De Graafschap miste evenwel de inhoud om DS echt in de problemen te brengen. Nadat Bloem een kogel van rechtervleugelverdediger Hein Schreur knap verwerkte en Mühren laconiek doch gedegen de volgende aanval van De Graafschap ontregelde, was het vuurtje in feite al weer gedoofd. DS leefde zich volledig uit in flitsend counterspel. Edwin Gorter nam op rechts de bal ineens vol op de schoen. Hij vuurde naast, Anne Evers kopte de bal na een voorzet van Jacques den Bakker over. Bij een geraffineerd genomen vrije trap omspeelde Den Bakker doelman Boes, voor hij de bal richting Groter stuurde. De laatste kon net niet bij de bal. Boes redde vervolgens sterk op een vlammend schot van Gorter. Kortom DS kreeg alle gelegenheid om het doelgemiddelde eens flink op te vijzelen. Een gele kaart voor Trentelman die Lems de doortocht naar Boes unfair beletten, onderstreepte slechts de drang naar daden in de DS-aanval.

Problemen
Het uitblijven van het derde doelpunt hield overigens wel in dat DS nog aardig in de problemen zou kunnen komen als De Graafschap zou tegenscoren. Maar zelfs met Ab van Oorschot op de stek van Gerrie Mühren, die hinder ondervond van een lichte liesblessure, zag De Graafschap geen kans om de hatelijke nul weg te werken. In de slotfase kwam het bijna zo ver. Anne Evers kreeg in eigen verdediging de bal verkeerd op zijn schoen. Jaap Bloem loste het probleem uitstekend op.

Scoreverloop
Scoreverloop: 24e min. Braham 0-1, 29e min. Lems 0-2. Toeschouwers 2000. Scheidsrechter Bannet.
De Graafschap: Boes; Pieneman, Kornelis, Trentelman, Schreur; Wildenbeest, Kaak, Leeuwerik; Kelderman (Delleman), Hendriks, Cooke.
DS'79: Bloem; Van der Linden, Mühren (Van Oorschot), Overweg, Den Bakker; Spaan, Evers, Lems; Gorter, Van Leeuwen, Braham.