Hakim Braham (m) is tot dichtbij Mark de Clerck dorgedrongen , maar zal z'n meerdere in de Graafschapdoelman moeten erkennen. Rechts de Doetinchemmer Leeuwerik.
DS'79: TOBBENDE TOPPER
Het feit, dat DS'79 door de 2-0 overwinning op De Graafschap nog steeds een woordje meespreekt in de kopgroep van de eerste divisie, zal de mensen nog wel naar de Krommedijk trekken. Maar voor het voetbal, zoals de 22 spelers dat gistermiddag op de soppige grasmat neerlegden, hoeven ze het niet te doen. DS'79-trainer Hans Dorjee ad het 'getob' van zijn equipe ook met lede ogen aangezien. „Ik denk toch, dat het voor een aantal mensen een kwestie van competitieritme was. Ik zie geen andere verklaring voor het erbarmelijke spel. Maar ja, als je de andere resultaten bekijkt en je weet, dat die derde plaats achter Volendam en Cambuur gewoon betekent dat je blijft meedoen voor de eredivisie, dan kan je alleen mar dik en dik tevreden zijn." De zege was overigens niet geflatteerd, want tegenstander De Graafschap bakte er helemaal niets van. Het was, dat de scherpte bij o.a. Anne Evers ontbrak, want anders had het wel eens op een monsterscore kunnen uitdraaien. De Dordtse mogelijkheden eindigden allemaal over of naast het af en toe onzeker maar dan in eens weer met klasse verdedigde doel van Mark de Clerck.
Eenmaal, in de 33e minuut, redde de paal de heldhaftige goalie, die geen verweer had op een kopbal van Anne Evers. Bij de Graafschap, dat na de gedwongen teruggang uit de eredivisie helemaal in de anonimiteit is verzeild geraakt, ging men naarmate de wedstrijd vorderde in een goed resultaat geloven. Dat vertrouwen werd vijf minuten voor rust in één klap verbrijzeld, toen Cor Lems de bal op goed geluk het strafschopgebied inknalde en het leder tot ieders verbazing via het been van Hein Schreur met een keurig boogje over De Clerck in het net belandde: 1-0.
In de tweede helft had DS'79 profijt móeten trekken van die klap, die alle organisatie bij de tegenstander vernietigde. Ja, gelegenheidslaatste man Guus Hiddink deed nog wat hij kon, maar ook hij kon de gaten op de vleugels niet 'belopen'. DS'79 verga echter te scoren en nadat Ruygrok Leeuwerik en Delleman in het veld had gebracht werd het zelfs nog link voor de thuisploeg. Dat leverde over en weer - nog 'aangemoedigd' door en niet helemaal de situaties aanvoelende scheidsrechter Hartland - irritatie op. Lees (zijn derde) en Matena kregen een gele prent en ook Guus Hiddink verdween in de notitieblokken.

'Geen recht'
Een kwartier voor tijd scoorde De Graafschap zelfs via het hoofd van Trentelman, maar de daaraan voorafgaande overtreding was arbiter Hartland niet ontgaan. „We hadden geen enkel recht op een doelpunt. Voorin konden we niets, het middenveld werd overlopen en de backs werden constant voorbij gelopen. Dan hou je weinig over. Nee, het was en blijft voorlopig helemaal niets", veroordeelde de aan het eind van dit seizoen vertrekkende trainer Ruygrok krachtig de prestatie van zijn team, dat overigens twee minuten voor tijd via Matena na goed werk van invaller Gorter ook nog een tweede doelpunt achter de oren kreeg: 2-0.
In de modder verdiende eigenlijk maar één man een extra aantekening. Het is niet bijster origineel, maar het was wéér Gerrie Mühren die kwalitatief boven de meute uitstak. Soms lijkt het er op, dat ze in Dordt niet goed beseffen wat een juweel ze in huis hebben.