De snoekduik van doelman De Clerck is tevergeefs. De onverwachte terugspeebal van Schreur was zelfs deze voortreffelijke sluitpost te veel. Inzet: Jongens sorry hoor.
GELUK LACHT DS'79 TOE
Eén minuut voor het einde deelde Peter Matena de voor De Graafschap 'dodelijke' tik uit. Voor DS'79 maakte hij aan alle onzekerheid een einde toen hij een hard ingezette bal van Edwin Gorter tot doelpunt omboog en de stand op 2-0 bracht. Peter Matena redde DS tevens van de eventuele nare bijsmaak dat DS'79 het treffen tegen De Graafschap met behulp van verdediger Schreur slechts had kunnen winnen. Schreur schonk DS twee minuten voor het rustsignaal een kostbare voorsprong op het moment dat hij de bal over de uitblinkende doelman Marc de Clerck in het net tilde.

Onmacht
Tot aan de voorlaatste minuut was het DS niet gegund om ook maar een doeltreffende wig in de hechte verdedigingsgordel van De Graafschap te drijven. Een teken van aanvallende onmacht, want DS'79 kreeg gisteren mogelijkheden genoeg om zich in een veel eerder stadium van een lastige tegenstander te ontdoen. Aan de ene kant stond doelman De Clerck met een aantal voortreffelijke reddingen succes in de weg. Aan de andere kant miste DS'79 de scherpte om direct een beslissing te forceren. Of DS'79 goed heeft overwinterd, zal in de nabije toekomst wel blijken. De omstandigheden waren er zeker niet naar om hooggestelde verwachtingen te koesteren wat betreft technische hoogstandjes. Het zware veld en de druilerige regen in de eerste helft maakten het vertoeven aan de Krommedijk zelfs onaantrekkelijk. Toch 2500 toeschouwers, die met bewondering te hebben genoten van de 'onemanshow' van Gerrie Mühren. Hij vormde zonder meer het grote hoogtepunt in een vrij vlakke wedstrijd.


Hakim Braham 'knuffelt' Peter Matena, nadat deze DS'79 in veilige haven had gebracht.

Ingraven
Wat Hans Dorjee al verwacht had, dat De Graafschap zich in eerste instantie zou ingraven, bleek een uitstekend ingegeven gedachte. Het antwoord van DS op de tactiek van de tegenstander was begrijpelijk; aanvallen om zo snel mogelijk een beslissende voorsprong te forceren. DS kwam daar niet aan toe, omdat met name Terry Lees geen enkele zuiverheid in zijn passes wist te leggen en Rob van Hemert en Hakim Braham net dat noodzakelijke tikje overtuiging misten. De Dordtse elf steunde tegen De Graafschap als vanouds op zijn laatste linie, waarin naast Gerrie Mühren, Niels Overweg er voor zorgde dat Ronald Hendriks tot een figurant werd gedegradeerd. Voor Loek Bijl werd de rentree op Dordtse bodem een ware nachtmerrie. Hij vond in Jacques den Bakker zijn absolute meester op alle fronten.

Puntgaaf
Ab van Oorschot zal het deugd doen dat hij de laatste linie puntgaaf hield, nadat hij was ingevallen voor de al degelijke Ad van der Linden. De vaart die DS'79 nodig had om het hechte verdedigingsbolwerk van De Graafschap op te rollen, moest komen van het middenveld. Daarin was Terry Lees evenwel een te vertragende rem om die verwachtingen gestalte te geven. Het begon allemaal wel hoopvol voor DS, want een harde kopbal van Anne Evers vloog, nadat doelman De Clerck in de fout was gegaan, rakelings over de lat. Het beloofd veel goeds, doch DS werd al even snel op de vingers getikt dat het zich geen ondoordachte grapjes kon veroorloven, want in de negende minuut priemde Hendriks de bal onder de lat en moest Jaap Bloem aantonen welk een voortreffelijk doelman hij wel is.

Beperkt
Het counterwerk van De Graafschap bleef in de eerste helft wel beperkt, omdat DS zoveel druk op de verdediging van de tegenstander uitoefende dat snel uitbreken nauwelijks tot de mogelijkheden behoorde. De kansen voor DS'79 dienden zich steeds nadrukkelijker aan. Na een vrije trap van Lees, waarbij de bal werd doorgekopt door Braham, volgde een omhaal van Anne Evers. Er zat te weinig vaart achter de bal om De Clerck te verrassen. Een agressieve Peter Matena, ook gisteren weer behorend tot de betere spelers, priemde, na aangeven van Van Hemert de bal scherp voor het doel. Als een havik dook Anne Evers naar de bal, die in de benedenhoek dreigde in te slaan. De reactie van Marc de Clerck was verbluffend, waarmee het feest voor DS niet door ging. Naarmate een doelpunt voor de thuisclub uitbleef, groeide het spel van De Graafschap. Eenmaal in het Dordtse zestienmetergebied, moest De Graafschap ervaren dat de klasse in de laatste linie van DS veel te groot was om potten te kunnen breken.

Obsessie
Het op het zware veld toch redelijk goed bewegende DS - met name Peter Matena werd een obsessie voor druk heen en weer rennend verdedigers - bleef stormlopen. Snelle acties van Jacques den Bakker bleven onbeloond, omdat agressieve verdedigers van De Graafschap zowel aan de grond als in de lucht net iets eerder bij de bal waren. Twee goede mogelijkheden kreeg DS voor de rust nog. Anne Evers ving een gave voorzet van Den Bakker met de borst op, waarop hij geen kans meer zag verder iets met de bal te doen. Hakim Braham hielp de tweede mogelijkheid om zeep door de bal, na een afgemeten voorzet van Gerrie Mühren te hard naar de grond te koppen, waarmee de vaart er uit was. Toch ging DS met een kostbare voorsprong rusten. Een overtreding tegen Lems leverde een vrije trap op, waaruit de bal werd voorgezet. Verdediger Schreur liet de bal even op zijn schoen kaatsen. Doodongelukkig voor Schreur sprong de bal de voor hem verkeerde kant op en verdween met een grote boog over De Clerck in het doel: 1-0.


Gerrie Mühren, de koning van de passeertechniek, zet een tegenstander op het verkeerde been.

Goedkoop
Een goedkoop doch uiterst belangrijk doelpunt, waar DS de moed uitputte om bij de aanvang van de tweede helft nog feller van start te gaan. Het kreeg opnieuw twee kansen op rij, waar echter weer te nonchalant mee werd omgesprongen. Het betekende vragen om moeilijkheden, want De Graafschap kwam voor de tweede helft met een gezonde instelling het veld in. Het knokte voor iedere meter om de zo ongelukkig opgelopen achterstand weg te werken. Mede omdat het middenveldtrio van DS'79 niet de kracht kon opbrengen om De Graafschap opnieuw sterk onder druk te zetten, kreeg De Graafschap de nodige ruimte om zich aanvallend meer te ontplooien. Eenmaal richting Jaap Bloem oprukkend, kreeg het echter te maken met de voortreffelijke Gerrie Mühren en diens onwankelbare assistenten. Er was geen doorkomen aan. Echter ook niet voor DS'79, al was Gerrie Mühren met een vrije trap, waarbij hij de bal millimeters naast de paal stuurde, dicht bij de bevrijdende treffer.

Rommelig
Terwijl het duel aan aantrekkelijkheid won, zorgde Terry Lees voor de inleiding van een meer rommelige periode. Door eigen rechter te spelen kreeg hij de gele kaart. Guus Hiddink bleef niet achter. Hij haalde Peter Matena grof onderuit en zag eveneens geel. Tot slot werd Peter Matena zelf ook nog als boosdoener van een overtreding gezien door scheidsrechter Hartland. Hoewel Matena niemand raakte kreeg hij toch geel. Inmiddels was DS goed weggekomen op het moment dat Tempelman met een keiharde kopbal Jaap Bloem het nakijken gaf. Het was Hartland, tot geluk van de thuisclub, niet ontgaan dat hij fracties ervoor zijn handen had gebruikt. Terwijl De Graafschap met inzet van het laatste restje energie de gelijkmaker trachtte te forceren, maakte Peter Matena aan alle twijfels voor DS een einde. Attent liep hij in op een strakke pass van Edwin Gorter en deponeerde de bal in het net: 2-0. Al met al een nuttige, doch zeker geen overtuigende overwinning voor DS'79, dat overigens de race met de concurrentie om een plaats in de top stevig in eigen handen hield.

Scoreverloop
DS'79 - De Graafschap 2-0 (1-0). Terrein Krommedijk. Toeschouwers 3000. Scheidsrechter Hartland.
Scoreverloop: 41. Schreur (e.d.) 1-0, 87. Matena 2-0.
Bijzonderheden: Ad van der Linden (DS'79) viel uit met een spierblessure. Het eerste van DS'79 oefent morgenavond tegen Merweboys, dat bij die gelegenheid een nieuwe lichtinstallatie in gebruik neemt. Aanvang 19.30 uur.
Opstellingen: (DS'79): Bloem; Van der Linden (30. Van Oorschot), Mühren, Overweg, Den Bakker; Lems, Evers, Lees; Braham, Matena, Van Hemert (71. Gorter).
(De Graafschap): De Clerck; Pieneman, Hiddink, Trentelman, Schreur; Kaak, Wildebeest (65. Leeuwerik), Kelderman; Bijl, Hendriks (70. Delleman), Cooke.