IN DE SPO(R)TLIGHT

In de 6de aflevering van “In the spo(r)tlights” een interview met Mitchel Heerkens. Mitchel, geboren op 19 oktober 1986, is in principe gehaald voor het 1ste elftal, maar speelt zijn wedstrijden in het Beloftenteam. Hij kan zowel linksbuiten als rechtsbuiten staan.


De club waar je vandaan komt ligt in Gouda. Ben je daar ook geboren en waar woon je nu?
Ik ben inderdaad geboren in Gouda en ik woon daar nu nog steeds.

Welke diploma’s heb jij al op zak en studeer je nu nog?
Ik heb nu een HAVO diploma op zak in de richting Economie en Maatschappij. Op dit moment volg ik een HBO opleiding Commerciële Economie. Ik zit nu in het 2de jaar.

Als talentvolle buitenspeler werd je deze zomer weggehaald bij Jodan Boys uit Gouda. Heb je daar als jeugdige speler altijd gespeeld of heb je nog meer clubs gehad?
Vanaf het moment dat ik begonnen ben met voetballen tot het moment dat ik naar FC Dordrecht vertrok, heb ik altijd bij Jodan Boys gespeeld. Dat was vanaf mijn 4de jaar tot mijn 19de.

Is het niet onmotiverend om wekelijks in een vrijwel leeg stadion te moeten spelen?
Nee, zeker niet. Er zitten altijd wel mensen op de tribune. Je weet dat de hoofdtrainer ook aanwezig is bij zulke wedstrijden, dus je wilt jezelf toch bewijzen.

In de voorbereiding heb je je speelminuten gemaakt in het 1ste elftal en in de 1ste competitiewedstrijd tegen FC Omniworld heb je je debuut gemaakt in het betaalde voetbal toen je mocht invallen voor Manu Dagher. Hoe kijk je daarop terug?
Het was super om tegen al die grote clubs, op een hoog niveau, mee te kunnen doen. ADO Den Haag, NAC Breda en FC Utrecht zijn natuurlijk niet de minste clubs om tegen de spelen. Dit waren dan ook erg goede leermomenten.

Je werkt je wedstrijden af in het Beloftenteam, maar traint dagelijks onder Gert Kruys en Harry v.d. Laan met het 1ste elftal mee. Lukt het om jezelf staande te houden tussen alle “grote” jongens?
Dat gaat goed. In het begin was het zwaar, vooral fysiek en qua snelheid. Op een gegeven moment merk je gewoon dat je in het niveau van de groep meegaat. Het gaat dan ook een stuk beter nu.

De resultaten zijn goed, de sfeer is goed en iedereen is zeer te spreken over Gert Kruys. Jij maakt hem dagelijks mee. Hoe komt hij op jou over als trainer en als mens?
De trainer is heel enthousiast, heeft veel humor en zit overal 100% bovenop. Hij weet precies hoe hij om moet gaan met de verschillende spelers en hoe hij de spelers kan raken. Verder kan hij van de verschillende spelers ook echt een goed en hecht team maken.

De overgang van een amateurclub naar een BVO zul je ongetwijfeld als een hoogtepunt beschouwen. Heb je nog meer hoogtepunten gehad in je voetballeven?
Op mijn 12de jaar ben ik op stage geweest bij ADO Den Haag. Ik heb daar toen een aantal keer meegetraind en een paar wedstrijden gespeeld. Tot een overgang kwam het toen niet. Vorig seizoen heb ik stage gelopen bij Heerenveen. Alhoewel ook dit op niks uitliep, zijn het toch hoogtepunten voor mij.

Maar, SC Heerenveen wilde je dus niet hebben?
Ze waren maar een beetje vaag bij Heerenveen omtrent mijn persoon. Ik had al een aantal keer meegetraind, maar ze wilde me eerst nog aan het werk zien op een aantal toernooien. FC Dordrecht wilde niet afwachten en was meteen heel concreet.

Naast hoogtepunten heb je ook vast wel dieptepunten gekend, of niet?
Mijn 2de seizoen in de C’s en mijn 1ste in de B’s bij Jodan Boys waren rampseizoenen. In die tijd had ik mijn minuscus gescheurd, ik brak 2x mijn sleutelbeen in 1x een arm. Daarvoor, en ook in de periode daarna, ben ik eigenlijk gevrijwaard gebleven van (ernstige) blessures.

Wat zijn jou sterke punten binnen de lijnen?
Ik denk dat ik wel een aardig inzicht en een goede actie heb.

Aan welke punten moet je werken om nog beter te worden?
Verdedigend moet ik beter worden. Bij Jodan Boys hoefde ik als aanvaller nooit mee te verdedigen, nu wordt dat bij FC Dordrecht wel van mij verwacht. Ook mijn startsnelheid moet beter. Ik moet explosiever worden.

Als je jezelf zou moeten omschrijven, wat voor persoon ben je dan?
Over het algemeen ben ik een rustig persoon. Vooral als ik nieuwe mensen ontmoet, kijk ik eerst altijd even de kat uit de boom. Als ik mensen beter ken en met vrienden ben, kan ik wel een stuk drukker zijn.

Waar kunnen we jou vinden in je vrije tijd?
Vooral in het weekend ga ik vaak weg. Ik ga dan steevast stappen met een vaste vriendengroep. De ene keer blijven we in Gouda, de andere keer gaan we naar Utrecht of Rotterdam.

Woon je al op jezelf?
Nee, ik woon nu nog lekker thuis. Ik had al eerder plannen om op mezelf te gaan in Rotterdam, maar voorlopig vind ik het nog best zo. Aankomend jaar zal ik weer eens verder kijken.

En, nog plannen met de kerst?
De kerstdagen breng ik gezellig door met de familie. Even een paar dagen vrij, rust en lekker bijkomen.

Als je het niet haalt als profvoetballer, hoe ga jij dan je geld verdienen?
Voorlopig richt ik natuurlijk al mijn pijlen op het voetbal. Mocht ik het toch niet redden, dan kan ik vast wel iets gaan doen met de diploma’s die ik dan heb.

Wat zijn je verwachtingen van het 1ste en het Beloftenteam voor dit seizoen?
Het 1ste elftal moet toch wel bij de Top 5 kunnen eindigen. Het team steekt erg goed in elkaar en heeft in de persoon van Gert Kruys een goeie trainer. Met het Beloftenteam doen we het tot nu toe goed en hier gok ik op een eindpositie van 3de of 4de. Het vervelende bij de Beloften is dat je nooit weet welk team je tegenover je krijgt. Voorspellen is dus niet makkelijk.

Tot slot: wanneer is het seizoen van Mitchel Heerkens geslaagd?
Het belangrijkste is dat ik veel bijleer dit seizoen en zo een completere speler wordt. Als ik straks wekelijks bij de selectie van het 1ste elftal zit, dan kan ik met een positief gevoel terugkijken op mijn 1ste seizoen hier. Alle speelminuten die ik krijg onder Gert Kruys, zijn dan mooi meegenomen.