WEDSTRIJD


FC DORDRECHT BESLUIT EERSTE SEIZOENDEEL IN STIJL 19/12/2008

FC Dordrecht beëindigde de eerste competitiehelft gisteravond in stijl. In Zwolle verloor het elftal van Gert Kruys met 2-1 van de plaatselijke FC. Zoals wel vaker dit seizoen verdienden de Dordtenaren meer. Zeker tijdens de sterke tweede helft gloorde er na de gelijkmaker (1-1) zowaar even een driepunter. Maar door persoonlijke fouten stapten de bezoekers toch weer gedesillusioneerd van het Zwolse kunstgras. Omdat ook hekkensluiter FC Omniworld verloor, overwintert FC Dordrecht als voorlaatste in de Jupiler League.

Kruys had zijn elftal na de wanprestatie van een week eerder tegen FC Eindhoven (2-1 verlies) flink aangepast. Eddy Putter en John van Loenhout dienden op de bank plaats te nemen ten faveure van Jerson Ribeiro en Juanito Sequeira. Voorin speelden geen drie, maar twee spitsen (Rihairo Meulens en Moussa Kalisse), Sequeira speelde als controleur naast Guy Ramos op FC Zwolle-topscorer Dave Huymans (acht goals), terwijl Ribeiro vanaf links voor impulsen moest zorgen.

De wedstrijd kende echter weer het verloop zoals FC Dordrecht het deze competitie al zo vaak beleefde. De Krommedijkclub startte zeker niet slecht, stichtte via Kalisse - zijn inzet na terugleggen van Meulens werd geblokt - ook het eerste gevaar, maar bij de eerste de beste kans voor de tegenstander was het raak. Jerson Ribeiro verdedigde niet energiek genoeg contra de opkomende Zwolse rechtsback Dennis van der Wal, wiens trekbal vanaf de rand van het strafschopgebied door Derk Boerrigter achter Govert Boyen werd geschoten: 1-0.

FC Dordrecht, dat in de zwalkende arbiter Diks ook al geen medestander had, zag de ballen vervolgens alle kanten opspringen en kwam nauwelijks aan een fatsoenlijke combinatie toe. En aanvallend was de ploeg even machte- als krachteloos. De Dordtse defensie hoefde FC Zwolle, dat evenmin imponeerde, tot vijf minuten voor rust ook geen kans toe te staan. Maar in de slotfase van deel één mocht het blij zijn dat het met een achterstand van slechts 1-0 aan de thee kon gaan nippen. Marcel Kleizen en Javier Guarino verzuimden de Zwolse voorsprong te verdubbelen.

Bij het begin van de tweede helft bracht Kruys Eddy Putter en Tommy de Jong tussen de lijnen. Meulens en Nick Coster bleven in de kleedkamer achter. Of het nou door de wissels kwam of niet, maar FC Dordrecht speelde 25 minuten lang onherkenbaar. Plots was er wel balvastheid, een enorme gedrevenheid én werden er kansen gecreëerd. Met name Kalisse zorgde voor dreiging, zo schoot hij vrij in het zijnet, terwijl Ribeiro een schot na een korte hoekschop door Dave Huymans nog net van de lijn getrapt zag worden. En zie, beter spel leidt blijkaar ook tot geluk. In de 63ste minuut nam Ribeiro vanaf rechts een vrije trap, waarna de bal - al dan niet getoucheerd door Guy Ramos - knullig door de handen van de blunderende FC Zwolle-doelman Dolf Kerklaan - vervanger van de geblesseerde Diederik Boer - glipte: 1-1.

Maar ook dit mazzeltje resulteerde uiteindelijk niet in puntgewin. FC Zwolle rechtte de rug en nam toch weer de leiding. En evenals bij de eerste Zwolse treffer stond slecht meeverdedigen van een Dordtse middenvelder aan de basis van een tegengoal. Captain Albert van der Haar mocht van Tommy de Jong wel heel eenvoudig de één-twee aangaan en knalde de 2-1 achter Boyen. ,,Eén opdracht van Tommy was om Van der Haar te stuiten, moest Kruys gelaten constateren.

De Jong kon meteen weer naar de kant, John Verhoek werd de derde aanvaller. Maar het moreel van de groen-witten was ondanks een noest slotoffensief nu wel geknakt.

Bron: AD/De Dordtenaar
Tekst: André Valk


Wedstrijdgegevens
Speelronde 21 (wedstrijd 3, periode 4)
Datum Vrijdag 19 december 2008
Stadion FC Zwolle Stadion
Uitslag 2 - 1 (1 - 0)
Scheidsrechter Mario Diks
Toeschouwers 5.825
Scoreverloop 1-0 Boerrigter (12), 1-1 Ribeiro (64), 2-1 Van der Haar (77)
Opstelling FC Zwolle Kerklaan; Van der Wal, Botteghin, Kaprálik, Van der Haar; Reijnen, Bakker (16. Lim Duan), Huymans; Guarino (75. J. Plat), Kleizen en Boerrigter (90. Gnodde).
Opstelling FC Dordrecht Boyen; Longuet, Kras, Versluis, Van Muyen; Ramos, Sequeira, Coster (46. De Jong / 80. Verhoek), Ribeiro; Meulens (46. Putter) en Kalisse.
Gele kaarten Ribeiro, Versluis, Sequeira (FC Dordrecht)
Overig Bij FC Dordrecht ontbrak nog altijd het bekende kwartet Van der Sloot, Pinas, Breinburg en Sardar.