WEDSTRIJD


FC DORDRECHT ZAKT STEEDS VERDER WEG 12/12/2008

De KNVB mag dan misschien van plan zijn de proflicentie van FC Eindhoven in te trekken, sportieve redenen kan de voetbalbond hier niet voor aandragen. Nee, als dat het belangrijkste criterium was, zou FC Dordrecht zich grote zorgen moeten maken. Het elftal van Gert Kruys verloor in het koude Brabant met 2-1 van Eindhoven, dat inmiddels al zeven punten meer telt dan de Dordtenaren.

Schrale troost voor de Krommedijkclub, die sinds 21 maart (1-2 bij RBC Roosendaal) geen uitwedstrijd meer won, was het gelijkspel van FC Omniworld. Hierdoor staat FC Dordrecht nog altijd geen laatste. Maar als het zo blijft spelen als gisteravond in de tweede helft, dan is dat nog slechts een kwestie van tijd. Los van een gebrek aan duelkracht, komt FC Dordrecht vooral voorin domweg kwaliteit tekort.

Bij FC Dordrecht was weer een basisplaats weggelegd voor Nick Coster, die hij gezien zijn optredens tot dusver ook absoluut verdiende. Het opstellen van Coster, die de zone op links bewaakte, ging ten koste van Juanito Sequeira. Voorin opereerde Moussa Kalisse weer vanaf links, waardoor Rihairo Meulens naar de zijkant (op rechts) verhuisde. In de eerste helft kwam nog vrijwel alle gevaar van FC Dordrecht, dat op het wit uitgeslagen veld overigens allerminst imponeerde.

Bovendien kenden de bezoekers de meevaller van een snelle voorsprong. Na zestien minuten zag de Belgische arbiter Pots in een lichte overtreding van José Valencia Murillo contra Rihairo Meulens een strafschop. Vanaf elf meter faalde Eddy Putter, maar de van de vuisten van keeper Jurgen Hendriks terugspringende bal werd door de attente Meulens alsnog in 0-1 omgezet.

Hendriks moest daarna nog een schot van Kalisse over de lat tikken, terwijl een doelpunt van Bart van Muyen werd afgekeurd wegens het aanvallen van Hendriks. Ook Guy Ramos (van afstand net naast) nam het Eindhovense doel op de korrel.

Eindhoven, dat op de openingsdag in Dordrecht met 2-0 verloor, heeft echter het fenomeen Serhat Koç in de gelederen. De schutter maakte bij het enige echte gevaar voor rust van de thuisclub meteen duidelijk waarom hij op het punt staat naar FC Groningen over te stappen. De kleine aanvaller van Turkse komaf was Ruud Kras voor eenmaal de baas, de rugdekking ontbrak, waarna Koç zich alweer voor de veertiende maal deze competitie kon laten bejubelen.

En vrij snel na de kantwisseling resulteerde ook de tweede Eindhovense kans in een treffer. Hoewel, van een kans was amper sprake. Centrumverdediger Sjors Paridaans mocht ongehinderd oprukken en op zijn uithaal moest Govert Boyen het antwoord schuldig blijven: 2-1. Even later was Boyen beter bij de les, toen hij de doorgebroken Kevin Diaz van een derde Eindhovens wapenfeit afhield.

Gert Kruys verloste rond het uur Eddy Putter uit zijn lijden en hoopte met het inbrengen van Rocky Siberie meer stootkracht in zijn ploeg te krijgen. Niet veel later verscheen Tommy de Jong voor de aangeslagen Didi Longuet tussen de lijnen. Maar FC Dordrecht bleef een krachteloos geheel, dat Eindhoven via Tim Nelemans ook nog de beste kans zag krijgen. Pas vlak voor tijd gaf FC Dordrecht nog een teken van leven, maar de kopbal van Meulens werd van de lijn gehaald.

,,Die 1-1 was zuur, maar Koç heeft nu eenmaal die kwaliteit,’’ sprak Kruys vrij gelaten. ,,En na rust zijn we ver onder ons niveau gebleven.’’

Bron: AD/De Dordtenaar
Tekst: André Valk


Wedstrijdgegevens
Speelronde 20 (wedstrijd 2, periode 4)
Datum Vrijdag 12 december 2008
Stadion Jan Louwers Stadion
Uitslag 2 - 1 (1 - 1)
Scheidsrechter Tim Pots (Bel)
Toeschouwers 1.151
Scoreverloop 0-1 Meulens (17. rebound penalty), 1-1 Koç (39), 2-1 Pardiaans (54)
Opstelling FC Eindhoven Hendriks; Tahapary (89. Jakoba), Van der Rijt, Pardiaans, Valencia Murillo; Dickson, Van Brakel; Asubonteng; Diaz, Koç, Van Boekel (73. Nelemans)
Opstelling FC Dordrecht Boyen; Van Muyen, Kras, Versluis, Coster; Longuet (67. De Jong), Ramos; Van Loenhout (83. Verhoek); Meulens, Putter (62. Siberie), Kalisse.
Gele kaarten Diaz, Dickson, Nelemans (Eindhoven) en Van Muyen, Longuet, Ramos (FC Dordrecht)
Overig Bij FC Dordrecht ontbraken Van der Sloot, Pinas, Breinburg en Sardar.