NIEUWSOVERZICHT 2008

2008 IN VOGELVLUCHT 31/12/2008

 

Januari
Na er sinds 5 mei 2007 uit geweest te zijn met een gescheurde achillespees, is Ibad Muhamadu begin januari weer fit. De spits sluit zich aan bij de rest van de groep op het trainingskamp in Drenthe. Op de nieuwjaarsreceptie presenteert voorzitter Ad Heijsman het terrein Oostpoort, vlakbij de Papendrechtse brug, als mogelijke locatie voor het nieuwe stadion. In de eerste wedstrijd na de winterstop luistert nieuweling Marcel van der Sloot zijn debuut op met een treffer. De schapenkoppen spelen met 2-2 gelijk tegen BV Veendam. Vier dagen later staat de 1/8 finale in het bekertoernooi tegen AGOVV Apeldoorn op het programma. Beide teams maken er een ware thriller van. Pas in de verlenging trekken de Dordtenaren de overwinning over de streep (4-3). Bart van Muyen maakte de winnende. In Den Haag verliest FC Dordrecht vervolgens voor de competitie met 2-1. Juanito Sequeira wordt nog in de eerste helft weggestuurd met twee gele kaarten.

Februari
Op de eerste dag van februari, wint FC Dordrecht met 1-0 van Fortuna Sittard. Resham Sardar maakt het enige doelpunt. Het zal de enige overwinning zijn in de tweede maand van het jaar. Op 26 februari wordt de 1/4 finale gespeeld in het kader van de KNVB beker tegen Roda JC. Bijna vierduizend toeschouwers zijn getuige van deze wedstrijd. De Schapenkoppen spelen hun beste wedstrijd sinds tijden, maar gaan eervol met 1-3 onderuit.

Maart
De transfer van Nick van der Velden is een feit. De blonde middenvelder gaat per 1 juli 2008 voor het AZ van Louis van Gaal spelen. Dankzij twee overwinningen op rij (1-0 tegen SV Telstar en 1-2 tegen RBC Roosendaal) blijven de Schapenkoppen in de race voor de play-offs om promotie naar de Eredivisie. Eind maart verliest de ploeg echter met 0-1 van Helmond Sport en zijn de play-offs buiten bereik.

April
IIn de met 1-0 verloren uitwedstrijd tegen Emmen maakt jeugdspeler Sander Barragan zijn debuut in het elftal van Gert Kruys. Op vrijdag 12 april wordt het treffen tussen Volendam en FC Dordrecht live uitgezonden op RTL 7. Dit in verband met de kansen op het kampioenschap voor Volendam. Een week later sluiten de Schapenkoppen de competitie af met een 1-0 overwinning op FC Den Bosch. Nassir Maachi (die later zou vertrekken naar SC Cambuur Leeuwarden) scoort de enige Dordtse goal. Er wordt afscheid genomen van een aantal spelers, de grootste aandacht gaat logischerwijs uit naar Nick van der Velden.

Mei
Gert Kruys blikt terug op het seizoen 2007-2008. De oefenmeester wijt de problemen vooral aan de afwezigheid van de bepalende en geroutineerde spelers. De Fransman met een Nederlandse naam, Tommy de Jong, wordt vastgelegd. De 21-jarige tweebenige middenvelder, komt over van FC Martigues uit Marseille, terwijl hij zijn hele leven in de jeugd van Racing Club Strasbourg speelde. Tegenover de komst van De Jong, staat het vertrek van Ibad Muhamadu. De spits gaat voor Willem II spelen. Het nieuwe stadion, locatie Oostpoort zoals gepresenteerd in januari, is weer een stapje dichterbij. Dit na een gezamenlijke studie van de club en bouwer Ballast Nedam. Frank Kooiman laat in dezelfde maand weten te stoppen met profvoetbal. De laatste periode in de carrière van de doelman was een drama. Tot drie keer toe liep hij een langdurige spierblessure op. Nog voor de maand voorbij is, heeft technisch manager Marco Boogers ook Rihairo Meulens (zal gehuurd worden van Vitesse), Nick Coster (komt op amateurbasis over van ADO Den Haag) en John Verhoek (komt eveneens over van ADO Den Haag) binnen gehaald voor het eerste elftal.

Juni
FC Dordrecht huurt Marcel van der Sloot voor nog een jaar van De Graafschap. Jerson Ribeiro wordt gehuurd van Feyenoord. De 19-jarige middenvelder maakt de linkerkant in het team van Gert Kruys compleet. Op maandag 30 juni werkt het eerste elftal zijn eerste training af als voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Juli
Traditioneel is juli de maand van de voorbereiding en van de vele en meestal laatste transfers bij de club. Aanvaller Rocky Siberie en keeper Govert Boyen worden aangetrokken en ook verdediger Fernando Derveld lijkt te gaan tekenen. De komst ketst in eerste instantie echter af. Marcel van der Sloot raakt geblesseerd aan zijn rug, een blessure die hem lang uit de roulatie zal houden. Ook Brian Pinas loopt een vervelende kwetsuur op. Hij raakt op een van de eerste trainingen van het seizoen geblesseerd aan zijn knie. Marco Boogers maakt bekend zeker nog tot 2014 aan de club verbonden te blijven als technisch manager en Johan Versluis staat op het punt te vertrekken naar Georgië. In de voorbereiding maken de Schapenkoppen nog geen sterke indruk, maar tegen de BVO’s worden goede resultaten geboekt. In een vrijwel uitverkocht stadion op zaterdag 26 juli, houd FC Dordrecht op knappe wijze Feyenoord op een gelijkspel. Over heel het duel gezien, zou zelfs een overwinning voor het team van Gert Kruys verdiend geweest zijn.

Augustus
Dordt speelt op de eerste dag van augustus de laatste oefenwedstrijd op weg naar de competitie. Prompt is dit ook het enige duel in de voorbereiding dat verloren gaat. In- en tegen Den Bosch wordt het 2-1. Fernando Derveld tekent alsnog aan De Krommedijk en met de komst van de verdediger is de selectie rond. De competitiestart is goed. FC Eindhoven wordt op 08-08-08 met 2-0 verslagen. De nieuwelingen Rihairo Meulens en Rocky Siberie zijn de doelpuntenmakers. De goede start van het nieuwe seizoen krijgt geen vervolg tegen AGOVV Apeldoorn (1-0), Emmen (2-1) en RKC Waalwijk (0-1). Eddy Putter loopt eind augustus in het thuisduel tegen RKC opnieuw tegen een vervelende blessure op. De aanvaller valt al na 2 minuten uit.

September
De blessure van Eddy Putter lijkt mee te vallen. Volgens clubarts Peter Fontijne moet de spits binnen vier tot zes weken weer fit kunnen zijn. Op 7 september spelen de Schapenkoppen bij Haarlem hun slechtste duel tot dan toe in de competitie. Er wordt zeer terecht met 3-0 verloren. A-junior Reinhout Sinke zit in dit duel op de bank als tweede doelman omdat eerste keeper Govert Boyen en derde keeper Nick van der Ploeg geschorst zijn. In de competitie gaan daarna ook de duels tegen BV Veendam (2-3), Helmond Sport (1-0) en VVV Venlo (0-2) verloren. Intussen traint John van Loenhout mee met de selectie. De geroutineerde middenvelder zit zonder club en hoopt in Dordrecht een contract af te kunnen dwingen. Eind september boeken de Dordtenaren twee overwinningen op rij. In het bekerduel wordt eerst BV Veendam verslagen (3-2), waarna in de competitie tegen FC Zwolle de tweede winst wordt geboekt. Het wordt maar liefst 4-0. Op 25 september bestaat het GN Bouw stadion precies 10 jaar.

Oktober
Oktober is sportief gezien de beste maand van FC Dordrecht in de eerste seizoenshelft. Tegen Top Oss wordt het eerste uitpunt behaald, tegen MVV wordt de beste wedstrijd tot dan toe gespeeld, de ploeg krijgt legio kansen maar wint net niet (1-1), van Fortuna Sittard wordt met 3-0 gewonnen en uit bij GA Eagles blijft het 0-0. De uitwedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden is het enige duel in oktober dat verloren gaat (2-0). Brian Pinas maakt in diezelfde wedstrijd na een langdurige blessure weer zijn rentree in het team van Gert Kruys. In het thuisduel tegen MVV maakt Marcel van der Sloot, die net als Pinas lang uit de roulatie was, zijn rentree. Hij wordt echter vlak na rust alweer gewisseld wegens ademhalingsproblemen en de volgende dag wordt een klaplong geconstateerd. Van der Sloot is opnieuw maanden uitgeschakeld. John van Loenhout tekent een dag voor het thuisduel met Fortuna Sittard een contract aan de Krommedijk. Prompt scoort hij een dag later de 3-0. Voor Brian Pinas loopt het duel tegen Fortuna Sittard echter uit op een drama. Vlak voor rust valt hij geblesseerd uit en een paar dagen later wordt geconstateerd dat hij de kruisband van zijn rechterknie heeft afgescheurd. Het herstel zal vier tot zes maanden gaan duren.

November
Cecelio Lopes keert (tijdelijk) terug bij FC Dordrecht. De ex topschutter van de club is met onenigheid weg gegaan bij Volendam, waar hij op huurbasis speelde, en heeft van SC Heerenveen, de club waar hij onder contract staat, toestemming gekregen om in Dordrecht te trainen. Het eerste duel van november tegen een verdedigend FC Den Bosch gaat met 0-1 verloren. Een paar dagen later kan de club eindelijk weer eens een feestje vieren. In het bekertoernooi wordt AGOVV Apeldoorn verslagen en plaatsing voor de laatste zestien in januari 2009 is een feit. Helaas wordt er een aantal dagen later alweer verloren bij Omniworld (2-1). De twee laatste duels van november eindigen allebei in een remise en beide keren is de uitslag 1-1 (Exelsior uit en Telstar thuis). Fernando Derveld vertrekt alweer bij de club. De verdediger, die gehaald werd als een ervaren man voor het centrum, heeft nauwelijks speelminuten gemaakt in het eerste.

December
Op pakjesavond spelen de schapenkoppen voor de derde keer met 1-1 gelijk. Ditmaal tegen RBC Roosendaal in eigen stadion. Het is Johan Versluis die voor de 3e keer op rij scoort. De verdediger leek aan het begin van het seizoen niet meer in de plannen voor te komen bij FC Dordrecht, wilde vertrekken naar Georgië, maar de oorlog aldaar gooide roet in het eten. Hij bleef dus in Dordrecht en speelde zich in de basis. Er werden dus geen cadeautjes weggegeven op deze feestavond, maar er werd ook niet gewonnen. Jurrick Juliana is de eerste aanwinst voor de tweede seizoenshelft. De 24-jarige linksbuiten speelt bij SC Cambuur Leeuwarden nauwelijks, een speelt vanaf januari 2009 op huurbasis op de Krommedijk. De laatste twee duels van het jaar gaan zowel bij Eindhoven als bij FC Zwolle met 2-1 verloren. De eerste seizoenshelft wordt beëindigd met een teleurstellende 19e plaats. Over heel 2008 hebben de schapenkoppen 37 competitieduels gespeeld. De cijfers: 7 gewonnen, 11 gelijk, 19 verloren en 32 punten. Doelcijfers: 36 goals gemaakt, 49 goals geïncasseerd.

Tekst: Mathijs Hoogendoorn