INTERVIEW

JURRICK JULIANA BIJ FC DORDRECHT OP ZOEK NAAR SPEELMINUTEN 18/12/2008

Speelminuten en vertrouwen. Die twee dingen hoopt Jurrick Juliana na de winterstop te vinden aan de Krommedijk. De 24-jarige aanvaller - hij komt over van Cambuur- Leeuwarden, waar hij nog een half jaar onder contract stond - is de eerste aanwinst van FC Dordrecht. Juliana moet gaan zorgen voor de zo broodnodige doelpunten voor de formatie van trainer Gert Kruys. Van de top van de Jupiler League vrijwillig overstappen naar de kelder: het lijkt een opmerkelijke keuze.

,,Maar van Rachid El-Khalifi, de laatste anderhalf jaar mijn teamgenoot bij Cambuur, heb ik begrepen dat FC Dordrecht een heel fijne club is om voor te voetballen. Bovendien is het lekker dicht bij Rotterdam, waar ik straks weer ga wonen en ook heel mijn familie woont,’’ verduidelijkt Juliana zijn keuze om terug te keren naar de Randstad.

De in Willemstad (Curaçao) geboren linkspoot beleefde een stormachtige start van zijn betaald-voetbalcarrière. Jurrick Juliana debuteerde in het seizoen 2003-2004 in de eerste divisie nadat zijn club AGOVV Apeldoorn, waar hij de jeugdopleiding doorliep, door de KNVB werd toegelaten tot het betaalde voetbal. In zijn eerste twee jaargangen onder trainer Jurrie Koolhof (ex-FC Dordrecht) produceerde het talent liefst 24 competitietreffers en een grote toekomst leek in de maak. Het liep echter anders, vooral vanwege gezondheidsklachten waarmee de buitenspeler werd geconfronteerd.

,,Ik kreeg te kampen met een veel te snel werkende schildklier. Daardoor raakte ik zó snel vermoeid en viel bovendien in korte tijd negen kilo af,’’ herinnert Juliana zich. ,,Gelukkig zijn die klachten met medicijnen verholpen. Ik wil niet zeggen dat ik nu op een hoger niveau had gevoetbald wanneer ik die klachten niet had gehad. Dat weet je domweg niet.’’

In 2007 wilde AGOVV vanwege de stagnering in zijn ontwikkeling niet verder met Juliana. Via het VVCS-team voor werkloze voetballers probeerde hij zich in de zomermaanden van 2007 vervolgens weer in de kijker te spelen. Dat lukte de voormalig pupil van de Dordtse zaakwaarnemer Louis Laros al snel, want drie duels (en drie goals) later lokte zijn oud-trainer Koolhof hem met een tweejarige verbintenis naar Leeuwarden. In Friesland - waar na het ontslag van Koolhof inmiddels Stanley Menzo voor de groep staat - is hij echter nooit een vaste waarde geweest.

,,Daarom leek het mij beter om ergens anders aan de slag te gaan,’’ vindt Juliana, die vorige week vrijdag namens de Friese volksclub nog wel doeltreffend was in de thuisbeurt tegen BV Veendam (2-2).

Bij FC Dordrecht moet Juliana het straks na de korte onderbreking voorlopig hebben van een eventuele wedstrijdpremie, want een contract kreeg hij niet voorgeschoteld. ,,Wie weet wat er in de toekomst wel mogelijk is. Ik ga mijn stinkende best doen om zo goed mogelijk te spelen voor FC Dordrecht, wat er daarna op mij pad komt zie ik wel.’’

Bron: AD/De Dordtenaar
Tekst: Jan-Dirk Verhey