NIEUWS


DS'79 ANNO 1981

Het steekt nog wel eens, de bedragen die de profvoetballers tegenwoordig verdienen. ‘Ik zie nu spelers in de eerste divisie rondlopen die de veters van onze schoenen nog niet mogen vastmaken’, zegt Joop Oostdam. ‘Maar zij verdienen wél een vermogen’.

Dat was in zijn tijd wel anders, en toch is dat niet eens zo heel lang geleden. Joop Oostdam was dolgelukkig toen Willem II-trainer Jan Brouwer begin jaren zeventig helemaal naar zijn ouderlijk huis in Vianen reisde om te vragen of hij in het jeugd-internaat van de Tilburgers wilde komen. Via Willem II en FC Utrecht belandde Oostdam in 1979 bij DS’79, de opvolger van FC Dordrecht. ‘Een heel ambitieuze club’ vertelt hij. ‘Het mooie vond ik dat we spelers hadden uit alle windstreken: Rotterdammers, Amsterdammers, Hagenaars, Utrechters, een paar Brabanders en een Roemeen: Marius Ciugarin. Veel van die stadsjongens hadden branie; de enigen die bijna niets zeiden waren de Dordtenaren zelf.'

Het duurde wel even voordat er een aardig elftal stond, maar in 1983 is DS uiteindelijk toch gepromoveerd naar de Eredivisie’. In 1981 haalde de ploeg al een keer de nacompetitie en alleen in het seizoen daarna, 1981/82, kon DS’79 de torenhoge ambities niet waarmaken.

Op één moment na: in de bekerwedstrijd tegen Ajax. ‘Wij stonden onderaan in de eerste divisie, en zij bijna bovenaan in de Eredivisie. Geen probleem voor Ajax dus, zou je zeggen, maar DS won met 1-0 door een goal van Hakim Braham. Hoe moeizaam het ook ging, tegen de topploegen stonden we er áltijd. En we speelden wel eens tegen topteams, al was het maar vriendschappelijk. Zo gingen we met een privé-vliegtuig eens naar Engeland, om daar tegen Everton te oefenen. Dat werd allemaal bekostigd door Nico de Vries (de voorzitter en financier van de club, red.), die ook Johan Cruijff eens een gastwedstrijd met ons heeft laten spelen.

De uit Tunesië afkomstige spits Hakim Braham was een opvallende verschijning bij de Dordtse club. Oostdam: ‘Hakim heeft heel veel voor ons gescoord, maar was wel een verrotte egoïst. Omdat hij vrijwel nooit een bal afgaf, werd hij op de training nogal hard aangepakt. Maar bij de supporters was hij populair’.

Aanvaller Harry van den Ham was volgens Oostdam een van de beste spelers van de ploeg. ‘Met hem kon ik het goed vinden. Ik speelde al samen met Harry bij FC Utrecht. Hij kon er alleen niet tegen als het slecht weer was. Als we bijvoorbeeld naar Veendam moesten, was het op de een of andere manier altijd koud. Die wind daar in dat stadion, De Langeleegte… Harry deed dan geen stap meer. en ikzelf had daar eerlijk gezegd ook een hekel aan. We verloren altijd in Veendam. Ook Marius Ciugarin kon trouwens heel goed voetballen. Ik vond het heel vervelend op de training tegenover hem te staan, al was het maar omdat hij van die enorm lange noppen onder zijn schoenen had. Als hij daarmee op je tenen ging staan, wist je niet waar je het zoeken moest’.

Bij DS’79 onloken in die tijd enkele talenten. Oostdam: ‘We hadden een paar heel jonge middenvelders rondlopen. Cor Lems en Edwin Gorter bijvoorbeeld. Edwin was een branieschopper. Heel technisch, maar een beetje lui. Cor Lems is later bekend geworden als een keiharde speler. Begin jaren tachtig was hij gewoon een rustige, verlegen jongen. Maar hij ging voorop in de strijd en schuwde ook toen de duels al niet’.

Joop Oostdam, geboren in Indonesië, werd in zijn tijd bij DS’79 meestal gesteun door zijn familie. ‘Mijn vader was er altijd, mijn broers en een paar zwagers vaak ook en soms kwamen er ook nog wat ooms mee. Doordat ik niet dronk, reden de meesten met mij mee naar huis. Maar in de kantine bij DS was het nogal gezellig. Ik heb ze dan ook regelmatig mee naar huis moeten slepen’.

Aan het seizoen 1981/82 bewaart Oostdam ook minder prettige herinneringen. ‘Ik ben rond die tijd zwaargeblesseerd geraakt. Ik had vaak knieproblemen, maar de medische staf wist niet precies wat er aan de hand was. Dat is een van de weinige kritiekpunten die ik heb op de club: de medische begeleiding was erg slecht. Die afdeling hing er maar een beetje bij. Er zat vocht en bloed in die knie, maar geopereerd werd ik niet. In die tijd luisterde je klakkeloos naar de mensen van de medische staf. Ik kreeg acupunctuur, maar dat hielp voor geen meter. Dan ging er maar een spuit in en speelde ik gewoon met een ingezwachtelde knie. Pas later, toen ik was teruggekeerd bij Willem II, maakten ze die knie open en bleek dat er een meniscus bijna was afgescheurd. Daar had ik al die tijd mee rondgelopen…

Doelman Rini Sprangers (52) werkt tegenwoordig voor een ingenieursbureau en woont in De Meern. Paul Wesel (46) is manager van golfbaan Landgoed Bergvliet in zijn woonplaats Oosterhout. Geert Jansen (52) woont in Oud-Alblas. Hij is financieel directeur bij kitbedrijf Den Braven Sealants in Oosterhout. Peter Matena (47) is in dienst bij de sociale werkvoorziening, waarvoor hij een cateringbedrijf opzet. Matena is bovendien assistent-trainer van zaterdageersteklasser VVGZ uit Zwijndrecht. Hij woont in Dordrecht, net als Jacques den Bakker (48). Reservekeeper Dirk Pelle, afkomstig uit Arkel, werd later onder meer trainer van ASV Arkel, de club waar hijzelf ook onder de lat stond.

Elftalleider Jan Erkelens, de vader van oud-profvoetballer Hans Erkelens, is inmiddels overleden. Pim Verbeek (51) is bondscoach van Zuid-Korea en Peter van Pelt (45) werkt als manager op de administratie van Broekman Motorships in de Rotterdamse haven. Hij woont in Zwijndrecht. Jan de Bruijn (53) heeft een aannemersbedrijfje in de bouw en woont in Sint Willebrord.

Marius Ciugarin (57), die nog onder voormalig Ajax-trainer Stefan Kovacs speelde bij Steaua Boekarest, woont weer in de Roemeense hoofdstad. Hij is trainer van Inter Gaz, een club uit de tweede divisie. Huug Aandewiel (45), de broer van Sparta-trainer Gert Aandewiel, heeft een sport- en kledingzaak in zijn woonplaats Rijnsburg. Cees Spaan (47) is komend seizoen trainer van zaterdagderdeklasser Alblasserdam. Hij woont in Dordrecht en is bedrijfsleider bij een aannemersbedrijf.

Ad van der Linden (52) is werkzaam op het ingenieursbureau van de gemeente Oud-Beijerland en woont in Zwijndrecht. Chris Bosse (48) werkt met gehandicapte kinderen. Hij woont in Alblasserdam. Verzorger Rudy Bergmans was in dienst van de toenmalige wielerploeg van Frisol, het oliebedrijf van DS’79-voorzitter Nico de Vries. Bergmans, afkomstig uit Ospel, bleef ook na zijn DS-tijd soigneur in de wielrennerij.

Trainer Mircea Petescu (65), zelf oud-Roemeens international, woont in Vosselaar in België en is adviseur van enkele clubs in Roemenië, Hongarije en Nederland. Joop Oostdam (48) werkt als warehousemanager voor koeriersbedrijf DHL. Hij woont nog steeds in Vianen.

Ab van Oorschot (54) werd loodgieter en woont in Zwijndrecht. Loek Bijl (50) is medewerker vestigingsadministratie bij DHL in zijn woonplaats Dordrecht en Cor Lems (46) woont in Rotterdam. Hij is komend seizoen trainer van zaterdagtweedeklasser RVVH uit Ridderkerk en werkt in het magazijn van kitbedrijf Den Braven Sealants.

Harry van den Ham (52) werd trainer in het profvoetbal en heeft tegenwoordig een eigen consultancybedrijf. Hij woont in Utrecht. Edwin Gorter (44), is wiens negentienjarige zoon Donny komend seizoen door PSV is verhuurd aan NAC Breda, is in België distributeur van dieetproducten en heeft samen met zijn vrouw een beautycenter. Hij woont in Essen in België.

Hakim Braham (48) keerde terug naar Tunesië, waar hij enkele hotels ging runnen. Anne Evers (47) is een echte Dordtenaar en was de vedette van het elftal in 1981. De middenvelder, geboren op 18 januari 1960 in Dordrecht, werd door FC Dordrecht weggehaald bij de plaatselijke amateurclub ODS en bleef na de naamswijziging tot 1983 bij DS’79. Daarna maakte hij vooral naam bij Fortuna SC, waarvoor hij tot 1988 speelde. Evers kwam ook nog tweeënhalf seizoen uit voor Vitesse en speelde een jaar voor FC Wageningen, vlak voordat die club in 1992 verdween uit het profvoetbal. Anne Evers geeft tegenwoordig in zijn woonplaats Dordrecht les aan zeer moeilijk opvoedbare kinderen en is technisch coördinator voor zaterdagvierdeklasser SC Emma uit Dordrecht. die club heette tot en met vorig seizoen SC Reeland, maar heeft nu de naam van de vroegere profclub weer aangenomen.


Bron: Voetbal International, nr. 29, 18 juli 2007
Tekst: Tom van Hulsen